8.372 nije broj, to je ime najstrašnijeg genocida: Zemlja prekrila još 19 tabuta, ali ne i zločine

Nakon završetka vjerskog dijela obilježavanja genocida u Srebrenici i klanjanju dženaza namaza, završen je i ukop genocida u Srebrenici.

Devetnaest osoba pronašlo je svoj posljednji i vječni smiraj, a među njima su i dvije ubijene maloljetne osobe. To su 16-godišnji Azmir Osmanović, ali i samo godinu stariji Fikret Kiverić. Obojica su svirepo ubijeni.

Do sada je ukupno 6.671 osoba ukopano, a još njih 1.701 nikada nije. Za mnoge se ne zna ni gdje se nalaze.

Jasno je da je to najstrašniji zločin u modernoj historiji, zločin na koji su mnogi zažmirili. Danas ih se sjećaju, ali ne i dovoljno da “zažive” zakon o zabrani negiranja genocida.

Dokle god ne postoji taj zakon žrtve će svakodnevno i ostati žrtve malicioznih komentara prepotentnih seoskih varalica i političara koji kažu da se u Srebrenici “zakopavaju prazni sanduci”, kao što je to i izjavio Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Danas su mnogi na najsvetijem mjestu Bošnjaka prozvali Valentina Inzka da taj zakon nametne.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider SDA Bakir Izetbegović kazao je u kratkoj izjavi za medije povodom godišnjice genocida u Srebrenici da Inzko treba da ode “uzdignutog čela” i nametne ovaj zakon.

Pozivam gospodina Inzka da, evo ostalo mu je još 20 dana mandata, ode iz Bosne i Hercegovine ‘uzdignutog čela’. Niko mu neće ni riječ prigovoriti za njegov mandat ako nametne zakon o zabrani negiranja genocida“, zaključuje Izetbegović.

Iako je obilježavanje završeno i žrtve su ukopane, na nama je da svaki dan govorimo i podsjećamo. Srebrenica se više nikome ne smije dogoditi.