Završen ukop žrtava genocida u Srebrenici: Devetnaest osoba pronašlo je svoj posljednji i vječni smiraj

Nakon završetka vjerskog dijela obilježavanja genocida u Srebrenici i klanjanju dženaza namaza, završen je i ukop genocida u Srebrenici.

Devetnaest osoba pronašlo je svoj posljednji i vječni smiraj.

Najmlađa žrtva koja je ukopana je 16-godišnji Azmir Osmanović, ali i samo godinu stariji Fikret Kiverić. Obojica su svirepo ubijeni.

Najstarija žrtva je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine.

Kolektivnoj dženazi prisustvovalo je hiljade ljudi, članova porodica, građana koji su došli da odaju počast žrtvama.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović poručio je kako je Srebrenica bila i ostala “ne samo naše pitanje, pitanje naše savjesti i morala, već i pitanje morala i savjesti cijele Evrope”.

Srebrenica je mjesto pamćenja i sjećanja na nevino ubijene ljude u Bosni i Hercegovini pred očima čitave Evrope, koja ih nije željela vidjeti, a ne želi vidjeti žrtvu jasno ni danas, jer šuti i okreće glavu na negiranje zločina genocida u Bosni i Hercegovini i veličanje i odlikovanje zločinaca”, rekao je Kavazović, te nastavio:

I danas smo se okupili na mezarju u Potočarima, da se namazom i dovom sjetimo naših najmilijih. Svaka naša posjeta, obilazak ovog mezaristana, neprekinuti je živi razgovor koji traje i koji donosi smiraj dušama onih koji jedni za drugima žude. Mi vjerujemo da su naši šehidi živi i da se raduju našem dolasku i svakoj Fatihi koju im proučimo. Neka svaka naša posjeta našim šehidima bude naš zavjet da ćemo ostati okrenuti dobru i miru među ljudima. Neka to bude naš zavjet da nećemo dozvoliti da se tama naseli u našim srcima, da ćemo uvijek voljeti ljude kao braću i sestre, a zlo prezirati i boriti se protiv njega.”