Adnan Šteta o projektima: Rekonstrukcija pruge ipak neće početi u julu, Sarajevo dobija nove trolejbuse i tramvaje

Ministar Adnan Šteta danas je za N1 govorio o novim projektima i ulaganjima koje ova vlada planira za naredni period i trenutnoj dinamici izvođenja određenih radova.

Šteta je istakao da je već ispunjeno nekih 70 posto plana Direkcije za puteve.

Puno stvari radimo, puno stvari smo i obećali kada se vratila ova Vlada. Radi se o kompletnim infrastrukturnim projektima za cestovni saobraćaj i javni prijevoz. Već nekih 70 posto plana Direkcije za puteve smo realizovali. Radimo u svim općinama, sa svim načelnicima”.

Radimo rekonstrukcije saobraćajnica i nekih puteva koje su bitne za građane. Dobro napreduju radovi, radi se o kompletiranju kružnog toka na devetoj transverzali. U završnoj smo fazi aranžmana kredita EBRD-a. Naredne godine bismo mogli imati novu cestovnu vrijednost u tom dijelu opštine Novi Grad“.

Kada se radi o izjavama Konakovića o tome da se “vlada tek zagrijava”, kazao je:

Ne mogu znati tačno šta je predsjednik Konaković mislio, ali vjerujem da je fokusiran bio da smo u prvom dijele mandata imali veliki broj sporova sa zdravstvom i privredom. Poenta je što infrastrukturi projekti ne idu tako brzo jer administrativne barijere u ovoj državi koče puno toga.

Ja ne govorim ništa da nešto branim nego govorim o realnim okolnostima u kojima se nalazimo, a na nama je da nađemo način kako da ubrzamo sve te stvari. Ono što mogu s veseljem reći i s ponosom je da smo započeli sve. To je samo jedan korak, ali treba to dovršiti“.

Kada je rekonstrukcija tramvajske pruge u pitanju Šteta je potvrdio da radovi na rekonstrukciji pruge u Sarajevu ipak neće početi u julu.

“Radovi neće početi u julu. Po ugovoru je definirano 28 dana od potpisivanja ugovora. Ono što je bitno reći da smo mi pomenuli tok radova, napravljeni su određeni administrativni izazovi koji se moraju riješiti. Po tenderu je bilo definisana prva faza od Č.Vile prema gradu. Mi smo odredili da prva faza bude od Ilidže prema Nedžarićima. Lakše je određene izazove riješiti tu, nego u centru grada s obzirom da se radi o manjoj dionici“.

Nova pruga će biti mnogo sigurnija, ističe.

Dobit ćemo značajno sigurniju prugu, u samom finišu je tender za kupovinu novih tramvaja, isto tako kreditom EBRD-a. Sigurnost te pruge će biti na nivou na kojem sada nije. Danas imamo prugu koja je nesigurna gdje tramvaji voze po 20 km/h i dešavaju se ispadi. Dobit ćemo prugu koja je na betonskim kockama, polugama što znači da ćemo u budućnosti moći razmišljati da taj dio pruge pretvorimo u neku saobraćajnicu. Zahtjevan je projekat, specifičan za rad”.

Istakao je i da će grad Sarajevo dobiti nove tramvaje i trolejbuse.

Novi trolejbusi će prvi doći, od januara do aprila trebamo imati svih 25 trolejbusa. Pruga će krenuti sada prije školske godine, dvije godine je rok. Ove godine ćemo završiti prvu fazu. Ovo je bitno za građane, da procese koje smo započeli da se završe“.

Prethodna vlada je dobila 150 metara građevinske dozvole za rad prema američkoj ambasadi. Željeznice su nam dale prošle sedmice saglasnost. Bitno je reći da mi u ovoj godini ćemo imati završen tender za izgradnju tunela Kobilja Glava, koji će biti gotov od dana početka radova pa u naredne dvije godine”.