Japanci oborili rekord u brzini interneta: Impresivnih 319 Tbps

Naučnici s Japanskog nacionalnog instituta za informacijske i komunikacijske tehnologije (NICT) uspjeli su oboriti rekord u brzini interneta.

Ostvarili su brzinu od 319 Tbps, što je gotovo dvostruko brže od prethodnog rekorda koji je iznosio 179 Tbps, a postigli su ga britanski i japanski istraživači u augustu 2020. godine.

NICT je uspio postići ubrzanje za skoro svaki segment u procesu prijenosa podataka. Naučnici su koristili optičke kablove s četiri jezgre umjesto jedne te su “ispaljivali” podatke laserom na različitim valnim dužinama. Testiranje je bilo ograničeno na laboratorijske uslove, a naučnici su iskoristili namotano optičko vlakno, kako bi simulirali udaljenost od oko 3.000 kilometara, piše Engadget.

Kao i kod mnogih drugih eksperimenata ovakve vrste, moglo bi proći puno vremena prije nego što rezultati postanu konkretno upotrebljivi.

Iako su optički kablovi s četiri jezgre primjenjivi na postojećim mrežama, takav sistem bi mogao biti vrlo skup, pa se prvobitna upotreba vidi u glavnim internet dalekovodima i drugim velikim mrežnim projektima.

Ipak, u budućnosti će ovakve brzine osigurati praktičnost tehnologija koje budu dolazile nakon 5G, primjerice 6G, ili u primjenama u kojima je iznimno bitna brzina interneta.