Danska nastavlja svoj san u polufinalu, borbeni Češi idu kući

Nogometaši Danske plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva nakon što su u Bakuu pobijedili selekciju Češke rezultatom 2:1.

Danci su odmah od samog početka pokazali da žele pobjedu i već u petoj minuti poveli. Delaney je nakon ubačaja iz kornera, sjajno reagovao na očajno postavljenu odbranu Češke i doveo Dance u vodstvo. Česi su zaprijetili odmah preko Schicka ali njegov udarac je bio izblokiran.

Redala je Danska sjajne prilike, prvo je Damsgaard u 13. minuti pobjegao čuvarima, ali je Vaclik uspio intervenisati u situaciji jedan na jedan, pa je u 17. minuti opet probao Delaney, Kalas je promašio loptu, ona je iznenadila Delaneya i nije uspio dobro da šutira.

U 22. minuti Holeš je izašao sam ispred danskog golmana koji ipak ne spava i dobro brani. Poslije ove prilike nastavila je Danska napadati, ali se Češka nekako uspjela odbraniti, a onda od 25. minute i preuzeti inicijativu na terenu.

Kada se činilo da je Češka blizu poravnanja, u finišu prvog dijela Danci dolaze do drugog gola. Maehle je vanjskim dijelom kopačke sjajno centrirao s lijeve strane, na pet metara od gola loptu je dočekao Dolberg i zakucao je u mrežu Vaclikovog gola za 0:2. To je bio rezultat prvog poluvremena.

Česi su odlično ušli u drugo poluvrijeme i ekspresno se vratili u igru. Strijelac je bio Patrick Schick i to na asistenciju Coufala. Schick je tako stigao do petog gola na Euru i izjednačio se na prvom mjestu liste strijelaca s Cristianom Ronaldom.

Pokušavali su Česi do kraja meča stići i do poravnanja i izboriti produžetke, ali Danci su se sa sjajno branili i uspjeli izdržati do kraja.

U polufinalu će Danci, igrati protiv boljeg iz duela Ukrajina – Engleska koji se igra večeras s početkom u 21 sati.