Dobra vijest za sve vakcinisane “Johnson & Johnson” vakcinom, štiti i od delta soja

Iz kompanije Johnson&Johnson saopćili su kako njihova vakcina protiv koronavirusa daje imunitet najmanje osam mjeseci te da ona efikasno štiti i od delta varijante virusa.

Trenutni podaci, prikupljeni tokom osam mjeseci pokazuju da jedna doza Johnson&Johnson vakcine generira snažan odgovor organizma u vidu neutralizirajućih antitijela i taj odgovor ne jenjava već jača s vremenom”, rekao je doktor Mathai Mammen, šef odjela za istraživanje i razvoj vakcina.

Jedna doza vakcine pruža zaštitu

Iz kompanije kažu i kako jedna doza vakcine pruža dugotrajnu zaštitu u vidu antitijela kao i da generira T-ćelije imunološkog sistema koje traju i osam mjeseci.

Istraživanja su napravljena na 20 dobrovoljaca u ranoj fazi testiranja vakcina i pokazala su da spomenute T-ćelije, koje lociraju i uništavaju zaražene ćelije, djeluju osam mjeseci. Iako to nije stvarna slika, takva istraživanja obično su indikator zaštite koju vakcina pruža.

Vakcina testirana i protiv novih sojeva

Iz Johnson&Johnsona kažu i kako su efikasnost vakcine testirali i na novim varijantama virusa te da se pokazalo da ona pruža adekvatnu zaštitu i protiv njih, uključujući i delta varijantu koja se širi brže od ostalih, piše CNN, a prenosi N1.