Poznati “plavi ekran smrti” postat će crni ekran smrti na Windows 11 operativnom sistemu

Kultni “plavi ekran smrti” (BSOD – Blue Screen of Death) postat će “crni ekran smrti” u novoj verziji Microsoftovog operativnog sistema – Windows 11.

Microsoft je počeo testirati nove promjene u dizajnu, ali “crni ekran smrti” još nije u potpunosti omogućen.

Ovo je najveća BSOD promjena otkako je Microsoft uveo tužni smajlić u operativni sistem Windows 8 2012. godine i QR kodove 2016. godine.

BSOD je prvi put predstavljen u Windows 3.0 operativnom sistemu, a pomogao je IT stručnjacima i timovima za podršku da dijagnosticiraju hardverske i memorijske greške.

BSOD se obično javlja u slučaju kritične greške, uključujući OS kernel (jezgru) i sadrži podatke koji mogu pomoći sistemskim administratorima da analiziraju kakva je sistemska greška uzrokovala smetnje i plavi ekran, piše The Verge.

Iako će se Microsoft prebaciti na “crni ekran smrti”, ostalo bi trebalo sve ostati kao što je i bilo u Windows 10 operativnom sustavu, uključujući tužni smajlić, QR kod i druge podatke. Još jedna praktična stvar je ta da će i skraćenica BSOD ostati ista (blue – black). Trenutni testni pregled Windows 11 sadrži zeleni “ekran smrti”, prenosi Geek.hr.

Nije poznato zbog čega Microsoft mijenja plavu boju u crnu, a kompanija još nije dala službeni komentar na tu temu.

Ipak postoje neke pretpostavke i vjeruje se da je riječ o tome da Microsoft želi kompletno vizualno redizajnirati Windows 11.