Dokumenti bacaju novo svjetlo na hitne razgovore koji su doveli do kolapsa zgrade Surfside

Spremnik internih dokumenata Champlain Towers South koje je pribavila CNN-ova Erin Burnett OutFront baca novo svjetlo na hitne razgovore o potrebnoj gradnji zgrade u mjesecima koji su prethodili njenom urušavanju.

U nizu prezentacija održanih u jesen i zimu 2020. godine, stanovnicima su prikazani dijapozitivi pod naslovom “zašto sve to moramo raditi sada” i rečeno im je da je prilazni put na vrhu garaže zgrade imao “vrlo lošu odvodnju (nedostatak u dizajnu)”.

Preko garaže na prilaznom putu ili bilo kojem drugom području nema hidroizolacijskog sloja, osim palube bazena i žardinjera. To je garažu izložilo upadu vode već 40 godina. Tamo gdje postoji hidroizolacija, nije uspjelo. Voda je došla ispod i uzrokovala dodatne oštećenja na betonu“, navodi se u jednoj prezentaciji iz oktobra te godine.

‘Tragedija izvan tragedije’: Champlain Towers South bila je usporena katastrofa

Problemi s odvodnjom moraju se ispraviti tako da voda odlazi u bokove (pitanje koda)“, kaže se u drugoj prezentaciji iz decembra 2020., u prvoj polovici rečenice podvučenoj za naglasak.

Dokumenti, o kojima je NPR prvi put izvijestio, pružaju novi prozor u informacije koje su donosioci odluka u etažnom vlasništvu dobivali dok su se borili za napredak u skupim popravkama koje zahtijeva lokalni zakon.

Nije bilo jasno ko je održao prezentacije, ali u nekima od njih službenik iz uprave zgrade naveden je kao kontakt osoba za bilo kakva pitanja. Jezik koji se koristi za opisivanje strukturnih problema u 40-godišnjoj zgradi varirao je otkako je inženjer koji je doveo etažni odbor prvi put pregledao toranj 2018. godine.

U izvještaju te godine inženjer Frank Morabito napisao je da je “neuspjela hidroizolacija” ispod palube bazena i ulazni pogon “nanio veliku strukturnu štetu na betonskoj strukturnoj ploči ispod ovih područja” i upozorio da neuspjeh zamjene u bliska budućnost bi prouzrokovala da se “pogoršanje betona eksponencijalno proširi”.

Međutim, inspektor iz grada Surfside, Ross Prieto, rekao je stanovnicima na sastanku u novembru 2018. da je zgrada “u vrlo dobrom stanju”, prema zapisnicima koje je CNN dobio ranije ove sedmice.

Do aprila 2021. godine, predsjednik uprave etažnog vlasništva Jean Wodnicki upozoravao je da se “konkretno pogoršanje ubrzava”, piše CNN.

Primjetna šteta, poput one u garaži, pogoršala se znatno od početne inspekcije (2018)“, napisao je Wodnicki u pismu stanovnicima zgrada.

Borba među članovima odbora oko popravaka, koji su do 2021. godine poskupili sa devet na 15 miliona dolara, dijelom je dovela do ostavke većine odbora etažnog vlasništva do jeseni 2019, objavio je The Washington Post.

Nesreća među stanovnicima postala je jasna u jednoj od novih prezentacija koje je CNN dobio u subotu.

Žaliti se ili vikati jedni drugima ne ide! Glasanje je najbolji način da se shvati šta većina želi“, navodi se u prezentaciji u novembru.