U Bosni i Hercegovni sedam pozitivnih na koronavirus

U posljednja 24 sata u našoj zemlji registrovano je sedam pozitivnih na koronavirus, nakon obrađenih 1.074 testa.

Nažalost, preminula je jedna osoba koja je bila zaražena ovim virusom.

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, testirano je 389 naših sugrađana, a od Covid-19 infekcije oporavilo se pet osoba.

U istom periodu nije bilo preminulih osoba od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 36 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 26, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” njih 10. Nema pacijenta na respiratoru i niko ne koristi potporu kisikom iznad 15l/min.

Kanton Sarajevo danas bilježi 78 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 664 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.673 osobe zaražene koronavirusom, a 51.310 osoba je izliječeno.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je tri, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi šest.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 20 pacijenata od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 59 briseva, a ukupno su na drive-in punktu i u Covid-ambulantama urađena 185 PCR testiranja.

Covid-pozivni centar je zabilježio 16 poziva, a obavljeno je 67 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Danas se nastavlja revakcinacija onkoloških pacijenata, a o daljim terminima vakcinacije i ravakcinacije u KS, građani će biti blagovremeno informisani.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Federacija Bosne i Hercegovine

U Federaciji Bosne i Hercegovine registrovano je sedam osoba pozitivnih na koronavirus, od 969 obrađenih testova.

Preminula je jedna osoba koja je bila zaražena ovim virusom.

Do sada je registrovano 134.014 osoba pozitivnih na ovaj virus, od 722.269 obrađenih testova. Ukupno je preminulo 5.528 osoba koje su bile zaražene koronanvirusom, saopćili su iz entitetskog Zavoda za javno zdravstvo.

Republika Srpska

U Republici Srpskoj danas nije registrovana niti jedna osoba pozitivna na koronavirus, od 52 obrađena testa.

Također nije preminula niti jedna zaražena osoba.

Zbog zaraze koronavirusom je u ovom entitetu ukupno hospitalizovano 46 osoba, a pod zdravstvenim nadzorom je 90 ljudi.

Od početka pandemije registrovano je 64.358 osoba pozitivnih na koronavirus, od 285.639 testiranih. Oporavilo se 51.562 osobe, dok je preminulo 3.785 osoba. Zdravstveni nadzor je završen kod 193.500 osoba, saopćili su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Brčko distrikt

U Brčko distriktu danas nije registrovana niti jedna osoba pozitivna na koronavirus, od 46 obrađenih testova.

Također, danas nije preminula niti jedna osoba zaražena koronavirusom. Aktivna su 32 slučaja, a hospitaliziran je jedan pacijent.

Do sada je u Brčko distriktu registrovano 6.699 osoba pozitivnih na koronavirus, od 29.017 testiranih. Izliječeno je 6.329 osoba, a preminulo je 338 osoba, podaci su Vlade Brčko distrikta.