Finale prije finala: Italija izbacila Španiju i plasirala se u finale Evropskog prvenstva

Reprezentacija Italije je prvi finalista Evropskog prvenstva u nogometu, oni su večeras u Londonu savladali Španiju nakon boljeg izvođenja penala rezultatom 4:2 i ostali u utrci za trofej.

Utakmica je bila sjajna, mnogo drame i nervoze i dobrog nogometa. Prvo uzbuđenje na susretu viđeno je u četvrtoj minuti kada je Barella pobjegao odbrani Španije i lijepo je gađao, lopta je pogodila stativu, ali sviran je ofsajd. Španci su odmah odgovorili, Pedri je sjajno uposlio Oyarzabala koji je bio sam ispred Donnarumme, ali je katastrofalno primio loptu i upropastio veliku šansu, igrao se 13. minut.

Španci su nastavili da napadaju, u 25. minuti vidjeli smo prvi šut u okvir gola, Olmo je sa deset metara gađao precizno, ali je Donnarumma sjajno odbranio.Španci su češće pokušavali, ali uglavnom su to bili neprecizni udarci. Insigne je u 45. minuti ostavio loptu Emersonu, koji je pogodio okvir gola i nije bilo pogodaka u prvom dijelu.

Španci su nastavili napadati i u nastavku, prvi su imali dobru priliku preko Busquetsa, koji je u 53. minuti šutirao malo preko gola. Odmah na drugoj strani zaprijetili su Italijani preko Chiese, no odbranio je Simon. Donnarumma je opet sjajno odbranio u 58. minuti kada je snažno šutirao Oyarzabal, međutim rezultat je ostao nepromijenjen.

Italija je došla do prednosti u 60. minuti nakon sjajne kontre. Immobile je ponovo bio u šansi i spetljao se, lopta se odbila do Chiese te on sjajno šutira u suprotni ugao za 1:0.

Španci su promašili zicer u 65. minuti. Oyarzabal je bio potpuno sam i promašio je glavom. Dvije minute poslije Olmo je zaprijetio, ali lopta je otišla nekoliko centimetara pored gola.

Crvena furija je ipak uspjela izjednačiti. Poslije duplog pasa sa Olmom u 81. minuti, Morata je izašao sam na Donnarummu i pogodio za 1:1. Do kraja regularnih 90 minuta nije bilo promjene rezultata, tako da se otišlu u produžetke.

U produžecima nije bilo mnogo uzbuđenja, obje ekipe su čuvale svoj gol i tako se pristupilo izvođenju penala. Italija se bolje snašla  i slavila rezultatom 4:2 te se plasirala u finale.

U finalu koje će biti odigrano u nedjelju na Wembleyju Italija će igrati protiv boljeg iz sutrašnjeg duela između Engleske i Danske.