Fudbal se vraća kući: Kraj za hrabre Dance, Engleska zakazala finale s Italijom

Nogometaši Engleske su pobijedili Dansku nakon produžetaka rezultatom 2:1 na Wembleyju i plasirali se prvi put u finale Eura gdje će igrati protiv Italije.

Danci su se hrabro borili ali na kraju nisu mogli pobijediti Engleze. U prvih 25 minuta se nije dešavalo ništa posebno, a onda je uslijedio šok za Engleze. Poveli su Danci, igrao se 30. minut, Damsgaard je fantastično šutirao iz slobodnog udarca, postigao golčinu i zaledio engleske fanove na tribinama Wembleya.

Brzo su se “sabrali” Englezi i vratili sve na početak. Kane je dodao do Sake, on probija po desnoj strani i ubacuje oštro u peterac za Sterlinga, a ispred napadača Manchester Cityja intervenisao je Kjaer koji pogađa vlastitu mrežu za 1:1.

To je bio i rezultat prvog poluvremena.

U drugom poluvremenu slijedila su nova uzbuđenja. Nešto su konkretniji bili Englezi, ali sjajan je između stativa bio golman Kasper Schmeichel, posebno kada je odbranio udarac Harryja Maguirea u 55. minuti. Pokušali su i Danci da ugroze gol protivnika, ali rezultat se nije mijenjao i otišlo se u produžetke.

U produžecima obje su ekipe imale nekoliko poluprilika, ali golmani su bili na visini zadatka. Ipak u 104. minuti se desio ključni trenutak, dosuđen je jedan jako diskutabilan penal nad Sterlingom, a sa bijele tačke je pucao Harry Kane.

Schmeichel mu je odbranio udarac, ali lopta se odbila do Kanea i on pogađa prazan gol za 2:1 i veliku radost navijača Gordon Albiona.

Danci su u nastavku dali sve od sebe da utakmicu odvedu bar u penale, ali nisu bili uspješni, tako da je sa kultnog Wembleya 60.000 navijača pjevalo “Football’s coming home” (Fudbal se vraća kući).

Ovo će biti prvo finale u historiji za Engleze , a u nedjelju ćemo saznati ko će biti vladar “Starog kontinenta” i da li se fudbal vraća kući ili ide u Rim.

Finalni susret između Engleske i Italije igra se 11.7. na Wembleyju u 21 sat.