Hrabra Švicarska pala na penalima, Španci prvi polufinalisti Evropskog prvenstva

Završena je prva utakmica četvrtfinala Evropskog prvenstva, reprezentacija Švicarske se hrabro borila ali to nije bilo dovoljno da izbace moćnu Španiju.

Rezultat u regularnom dijelu je bio 1:1, ni u produžetku nije bilo pobjednika, a Španija je nakon boljeg izvođenja penala izbacila najveće iznenađenje ovog prvenstva, reprezentaciju Švicarske i tako se plasirala u polufinale.

Utakmica je krenula odlično, igrala se osma minuta, a Španci su već poveli. Alba je nakon kornera pucao i pogodio Zakariju, koji postiže autogol. Španci su nastavili da napadaju, dobru priliku da “podebljaju” prednost imali su u 25. minuti, kada je sjajan šut Azpilicuete odbrani Sommer.

Na odmor se otišlo pri rezultatu 1:0 za Španiju.

Švicarci su se uozbiljili u drugom poluvremenu. Počeli su stvarati šanse, a prvu veću priliku imao je Zakaria u 56. minuti nakon ubačaja Rodrigueza. Deset minuta kasnije pucao je Zuber, a Simon spašava Španiju, sjajnom odbranom.

Švicarci dolaze do zasluženog izjednačenja u 68. minuti. Laporte nesretno pogađa Pau Torresa, lopta se od njega odbija ko Freulera koji asistira Shaqiriju, a on preciznim udarcem donosi izjednačenje.

Španija je dobila poklon u 77. minuti, kada je Freuler dobio direktni crveni karton zbog neopreznog starta na Morenu. Španci nisu uspjeli da iskoriste ovo i meč je otišao u produžetke.

Uslijedili su produžeci u kojima smo gledali opsadu gola Švicarske. Redale su se prilike, ali je Yan Sommer bio nevjerovatan na golu Švicaraca i nije dozvolio da Španci pogode, pa je meč odlučen jedanaestercima.

Španci su se bolje snašli te ostvarili veliku pobjedu. Oni će u polufinalu Evropskog prvenstva igrati protiv boljeg iz duela između Belgije i Italije. Ovaj meč je na rasporedu večeras u 21 sat, a igra se u Minhenu.