Okršaj titana: Italija izbacila Belgiju i zakazala polufinale sa Španijom

Večeras je odigran i drugi duel četvrfinala Evropskog prvenstva između Belgije i Italije, a drugi polufinalista Evropskog prvenstva je selekcija Italije koja je pobjedila Belgiju rezultatom 2:1.

Znalo se da će ovo biti “okršaj titana” i odmah je krenulo vatreno. Već u 55. sekundi susreta Lukaku je imao sjajnu priliku, izašao je sam pred Donnarummu, ali golman Azzurra nije spavao i na vrijeme istrčava i kupi loptu.

Odmah su odgovorili Italijani, jako dobar napad ali Chiesa nije baš najbolje reagovao i propala je šansa za pogodak. Mladi Doku je u šestoj minuti probio lijevu stranu i ubacio na Lukakua, ali opet sjajni Donnarumma stiže prije do lopte.

Tempo nije padao, igrao se 13. minut, Bonucci je pogodio za vodstvo Italije, sudija je priznao pogodak, ali nako VAR intervencije taj pogodak je poništen.

Nije se dugo čekao odgovor Belgije, Kevin De Bruyne fantastično šutira nakon soloprodora u 22. minuti, ali opet Donnarumma spašava Italiju.

Belgija je opet opasno zaprijetila, De Bruyne je ovaj put pokušao kao asistent, dodao je do Lukakua, on sjajno šutira, ali “zid” na golu Italijana, Donnarumma opet brani.

Ipak Italijani “kažnjavaju” ove prilike Belgije i dolaze u vodstvo, Barella nakon fantastičnog soloprodora pogađa za vodstvo Italije. Veznjak Intera je primio loptu u kaznenom prostoru Belgije, prošao pored Hazarda i onda desnom nogom pogodio dalji ugao za vodstvo svog tima.

Tempo jednostavno nije padao, Belgija je odmah krenula po poravnanje, pravili su jak pritisak, ali Italija se jako dobro branila, a onda u 44. minuti dolaze do novog pogodka.

Insigne šutira fantastično i postiže golčinu za 2:0. Predaha nije bilo, mladi Doku opet probija po strani Di Lorenzo ga ruši, a sudija pokazuje na bijelu tačku.

Lukaku je u 45. minuti bio siguran i postavio rezultat prvog poluvremena 1:2.

Kao što je i očekivano bilo silovito su krenuli Belgijanci u drugom poluvremenu. Prvo je Doku opet probio po lijevoj strani i ubacio, ali njegov centaršut brani Donnarumma.

Velika šansa Belgije za poravnanje u 62. minuti susreta, De Bruyne je ubacio za Lukakua, Donnarumma je ostao na drugoj stativi, a Lukaku na gol-liniji pogađa Spinnazolu.

Italija je zaprijetila u 69. minuti, opet je sjajno šutirao Insigne, ali ovaj put je Courtois odbranio.

Minut kasnije opet velika šansa za Belgiju, opet su probili tu lijevu stranu Italije, lopta je ubačena u kazneni prostor, a sa svega nekoliko metara ni Lukaku ni Hazard nisu uspjeli da “uguraju” loptu u gol.

Tempo utakmice je pao zbog povreda, prvo se povrijedio Chadil koji je na terenu proveo samo četiri minute, zamijenio ga je Praet. Borbeni Spinazzola je u suzama napustio teren u 79. minuti nakon povrede, a zamijenio ga je Emerson.

Mladi Doka je u 84. minuti opet napravio fantastičan soloprodor, ovaj put je šutirao ali lopta je otišla preko gola. Italija je uspijela da odbrani svoj gol do kraja i zasluženo dolaze do pobjede.

Italija će u polufinalu Evropskog prvenstva igrati protiv Španije koja je danas nakon penala izbacila Švicarsku. Meč između Italije i Španije igra se u utorak na stadionu Wembley.