Hrvatska donira 210.000 doza vakcina Bosni i Hercegovini

Na početku sjednice Vlade Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković najavio je doniranje 310.000 doza cjepiva državama u regiji, ali i Kirgistanu, kao i sastanke predstavnika policije i carine s ciljem olakšanog ulaska građana iz BiH u Hrvatsku.

Hrvatska je, prema najnovijim podacima vezanim uz stanje s koronavirusom, u zelenom, što je premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade Hrvatske ocijenio dobrim za epidemiološku i zdravstvenu sliku, kao i za turizam te imidž Hrvatske kao sigurne destinacije tijekom ljetnih mjeseci.

Od danas u na snazi digitalne Covid potvrde, na snagu je stupila uredba donesena na razini Europske unije. Do potvrde se dolazi jednostavno i omogućit će korisnicima sudjelovanje na koncertima, festivalima, klubovima na otvorenom i drugim manifestacijama na kojima se okuplja više od sto ljudi”, kazao je Plenković.

Što manje žarišta koronavirusa bude, to će nam biti bolja turistička sezona, a time i gospodarska situacija, poručio je Plenković i pozvao hrvatske građane na odgovornost, upozorivši kako druge države prate stanje s koronavirusom u Hrvatskoj te na osnovu toga izdaju preporuke svojim građanima o putovanju.

S obzirom da je Vlada nabavila veću količinu različitog cjepiva, cijepljeno je preko 44 posto odrasle populacije u Hrvatskoj, istaknuo je te naveo kako se prvom dozom cijepilo 1.488.759 ljudi, a 1.080.118 osoba cijepilo se s dvije doze. Ipak, nije dostignut zadani cilj o procjepljivanju 50 do 55 posto odraslog stanovništva do 1. jula.

Upozorio je na novi indijski delta soj koji prijeti novim valom te apelirao na hrvatske građane da se cijepe, s obzirom da je to moguće obaviti bilo kad bez posebne najave.

Osvrnuo se na modalitete prelaska granice između Hrvatske i BiH, posebno na području prema Dalmaciji te za sutra najavio sastanke predstavnika policije i carine s voditeljima graničnih prijelaza na jugu zemlje i gradonačelnicima pograničnih gradova u Bosni i Hercegovini.

Režim prelaska granice je kakav je bio cijelo vrijeme. Nema nikakve diskriminacije ili želje s hrvatske strane da se ljudima otežava ulazak u Hrvatsku, nego obrnuto. Sustav je ili ste preboljeli ili cijepljeni ili imate negativan test. Uložit ćemo maksimalne napore da se otklone glasine koje na neki način uznemiruju naše ljude s jedne i druge strane granice”, zaključio je Plenković.