Potpisan Akcioni plan za unapređenje uloga kantona u procesu evropskih integracija

U sklopu Twinning projekta Evropske unije, danas je održana Konferencija predsjedavajućih kantonalnih skupština i tom prilikom potpisan Akcioni plan u cilju unapređenja uloge skupština kantona u procesu evropskih integracija.

Akcioni plan predviđa saradnju u Federaciji Bosne i Hercegovine, u kontekstu evropskih integracija, unapređenje svijesti javnosti o ovom procesu, te objedinjavanje resursa kantona i kreiranje baza podataka i pratećih informatičkih alata.

Uvodno obraćanje na ovoj konferenciji je imao g. Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Obratili su se i Ekaterina Dorodnova, zamjenica šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH, te predstavnici evropskog parlamenta Hrvatske, Austrije, Mađarske i Belgije koji su podjelili iskustva svojih zemalja u integraciji sa EU. Događajem je moderirao g. Zoltán Horváth, vođa projekta iz države članice EU.

BiH se obavezala da će provesti niz procesa ka približavanju i integraciji sa EU. Zbog složene ustavne strukture i nadležnosti koju kantoni imaju u FBiH, neophodan je njihov aktivni angažman u realizaciji postavljenih ciljeva od strane EU, istaknuto je.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić kazao je ovom prilikom da je “Kanton Sarajevo kao ekonomski i administrativni centar u prethodnih nekoliko godina donio niz reformskih zakona, što su prepoznale i podržale sve međunarodne institucije i navele u svojim izvještajima kada je u pitanju provođenje antikoruptivnih aktivnosti, institucionaliziranje borbe protiv korupcije, donošenje Zakona o porijeklu imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, te niza propisa kojima su uspostavljeni različiti registri zaposlenih i imenovanih lica u Kantonu Sarajevo, sve u cilju povećanja transparentnosti i pojedinačne odgovornosti”.

Istakao je da je jedna od najznačajnijih karika u borbi protiv nezakonitosti unapređenje zakonske regulative Ministarstva unutrašnjih poslova KS kroz Zakon o unutrašnjim poslovima i Zakon o policijskim službenicima, saopćeno je iz Vlade KS.

Uveli smo suštinske izmjene koje podrazumijevaju vraćanje struke u policiju, njenu depolitizaciju, transparentnost, jačanje antikoruptivnih kapaciteta, zaštitu prava policijskih službenika. U 2021. najavili smo i donošenje nekoliko novih zakona, kao što su zakon o zabrani nepotizma i stranačkog zapošljavanja, zakon o prevenciji i borbi protiv korupcije koji će sadržavati zaštitu prijavitelja korupcije (zviždača), te novu uredbu o dodjeli sredstava neprofitnim organizacijama i udruženjima iz budžeta KS. Kanton Sarajevo izražava spremnost da razmijeni i implementira dobra iskustva kantonalnih skupština, u cilju unapređenja njihove uloge u procesu evropskih integracija”, naglasio je predsjedavajući Okerić.