Izetbegović: Danas potpisan ugovor za nabavku 500.000 Sinopharm vakcina za FBiH

Na današnjoj sjednici Doma naroda PS BiH Bakir Izetbegović je kazao da je danas potpisan ugovor o nabavci 500.000 Sinopharm vakcina.

“Danas je potpisan ugovor o nabavci pola miliona vakcina sa Kinom”, kazao je Izetbegović u odgovoru delegatu Zlatku Miletiću koji je postavio pitanje oko vakcina. S obzirom da na sjednici nije bilo ni predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije ni ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević, Izetbegović je dijelom odgovorio Miletiću navodeći da će svakako dobiti pisani odgovor.

Vakcina Sinopharm već se koristi u BiH i dobili smo je kao donaciju. Posljednja donacija od 50.000 doza došla je iz Malezije i u toku je imunizacija građana. I Mađarska bi naredne sedmice trebala donirati 200.000 Sinopharm vakcina.

Siniša Skočibušić, vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu kazao kako je Vlada FBiH informisana da je kineski proizvođač vakcine Sinopharm potpisao ugovor o isporuci vakcina.

On je kazao da je isporuka predviđena pet dana od plaćanja, te da će Zavod hitno izvršiti uplatu.

Očekujemo vrlo brzo isporuku. Ovo je plod dugih pregovora i dugih razgovora. Imamo i drugi ugovor u dobroj fazi sa domaćom veledrogerijom“, rekao je Skočibušić.

Isporuke bi trebale biti u kontigentima od po 100.000 doza.