Može li gojaznost izazvati neplodnost

Dr. Pallavi Prasad, savjetnik za plodnost otkriva kako gojaznost može biti glavni uzrok poteškoća plodnosti kod muškaraca i žena.

Gojaznost je stvarni problem koji utječe na nečije opće i cjelokupno zdravlje. Iako je u redu biti različitih oblika tijela, neophodno je da čovjek ostane zdrav u svim veličinama i da održava dobar indeks tjelesne mase (BMI).

Postoji mnogo razloga zašto se žene i muškarci suočavaju s problemima plodnosti. Jedan od glavnih razloga je prekomjerna tjelesna težina. Gojaznost negativno utječe na reproduktivno zdravlje žene i sposobnost začeća. Ovo također povećava šanse za pobačaj i komplikacije u trudnoći.

Gojazne žene imaju veći nivo leptina koji se proizvodi u masnom tkivu što može prouzrokovati poremećaj i neravnotežu hormona. Dakle, kočenje plodnosti. To također utječe na menstrualni ciklus i uzrokuje niz hormonalnih poremećaja.

Prekomjerna težina utječe na plodnost muškaraca

Manje je poznato da se i muškarci suočavaju s problemima plodnosti. Gojaznost ne utječe samo na tjelesne procese žena nego i muškaraca. Uočeno je da muškarci normalne težine imaju normalnije parametre sjemena od muškaraca koji imaju prekomjernu težinu ili su pretili.

Također je naučeno da kada su muškarci pretili, u masnim ćelijama postoji protein koji pretvara čovjekov testosteron u estrogen. Iako je normalno da muškarci imaju određeni nivo estrogena, visoki nivoi estrogena nisu dobri za muškarce. Muškarci čak mogu patiti od erektilne disfunkcije.

Savjeti za očuvanje zdravlja za veće šanse za začeće

Rješenje za povećanje šansi za začeće je smanjenje kilograma. Bilo koju vježbu koja smanjuje težinu i koju možete raditi treba vježbati. Treba započeti zdraviju prehranu s povećanim količinama zelenila. Smanjite unos prerađene i pakovane hrane jer sadrži puno soli i nije dobra za zdravlje.

Joga je poznata kao vrlo korisna za žene koje imaju neredovne menstruacije. Takođe može pomoći u regulaciji ovulacije.

Prekomjerne pušačke navike treba odmah prekinuti. Ako ste osoba koja pretjerano unosi kafu ili alkohol, smanjite je. Alkoholna pića poput piva počinju skladištiti masnoće u predjelu trbuha što nije zdravo ni za muškarce ni za žene.

Parovi koji se raduju začeću trebali bi imati indeks tjelesne mase (BMI) između 19 i 23, prenosi Pinkvilla.