Izgled unutrašnjosti Gazi Husrev-begovog bezistana neprihvatljiv s estetskog i funkcionalnog aspekta – poduzete mjere

Gazi Husrev-begov bezistan je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine izgrađen 1555. godine kao dio zadužbine Gazi Husrev-bega.

Općina Stari Grad, ali i društvo u cjelini imaju obavezu da čuvaju i održe dignitet kulturno-historijskih spomenika i naše baštine, kulture i tradicije.

Nažalost, Služba za opću upravu i inspekcijske poslove utvrdila je da je trenutno stanje unutar Gazi Husrev-begovog bezistana potpuno neprihvatljivo, kako sa estetskog, tako i sa praktičnog, funkcionalnog aspekta. Unutrašnjost Bezistana je brojnim neprimjerenim sadržajima ispred poslovnih prostora neprihvatljiva za ambijent nacionalnog spomenika i same Baščaršije (fotografije u prilogu). Nedopustivo je da nacionalni spomenik izgleda kao buvljak.

Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad

Osim toga, površina ispred poslovnih prostora u Gazi Husrev-begovom bezistanu je javna površina isključivo namijenjena za nesmetan prolaz pješaka koji je na ovoj lokaciji veoma intenzivan.

Postavljanjem prodajnih stolova, štendera i drugih lako prenosivih jedinica ispred poslovnih prostora skoro potpuno se onemogućava pješački tok, tačnije pješaci su primorani prolaziti između postavljenih sadržaja.

Zbog svega navedenog, a u cilju očuvanja digniteta ovog nacionalnog spomenika i osiguranja funkcionalnosti javne površine (prolaza pješaka), Općina Stari Grad je poduzela neophodne mjere.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić sa svojim pomoćnicima, u srijedu, 30.juna održao je sastanak sa predstavnicima korisnika poslovnih prostora iz Bezistana na kojem im je izneseno sve navedeno.

S ciljem iznalaženja kompromisnog rješenja koje neće biti na štetu građana, kao ni korisnika, odlučeno je da će ubuduće svaki korisnik poslovnog prostora u Gazi Husrev-begovom bezistanu moći koristiti javnu površinu ispred prostora u maksimalnim gabaritima od ½ metra ispred radnje. Korisnici su upoznati sa ovom odlukom. Nadležna općinska Služba za investicije i komunalne poslove zaprimila je dosad 30 zahtjeva korisnika za odobrenje korištenja javne površine na ovaj način i oni su već u proceduri.

Služba za opću upravu i inspekcijske poslove i ubuduće će vršiti kontunirani nadzor, kako u Gazi Husrev-begovom bezistanu, tako i na drugim lokacijama i sprečavati svako nelegalno zauzimanje javne površine, navode iz Općine Stari Grad.

Foto: Stari Grad