Općina Stari grad pružila pomoć bračnim parovima u borbi za potomstvo

Kao društveno odgovorna lokalna zajednica nastojimo bračnim parovima koji se bore sa neplodnošću osigurati ambijent u kojem bi im bila pružena maksimalna i konkretna podrška u borbi za potomstvo.

Prema nezvaničnim podacima, svaki sedmi bračni par u FBiH ne može se ostvariti kao roditelj prirodnim putem. Iako neplodnost nije bolest, ona može uticati na sve aspekte života ljudi, što može uzrokovati različite psihološko-emocionalne smetnje.

S ciljem pomoći našim građanima i u ovom segmentu života, kroz budžet Općine Stari Grad osiguravamo sredstva za sufinansiranje medicinski potpomognute oplodnje, a u posljednjih nekoliko mjeseci ovu vrstu pomoći dobilo je sedam bračnih parova”, navode iz općine Stari Grad.

Da bi ostvarili pravo na sufinansiranje troškova, bračni parovi moraju imati mjesto prebivališta na području općine Stari Grad Sarajevo, te predočiti nalaze i dokaze ovlaštene državne javne ustanove da prirodnim putem ne mogu imati potomstvo.

U budžetu Općine Stari Grad ove godine planirana su grant sredstva za pomoć bračnim parovima u liječenju neplodnosti, ali moram istaći da je ova praksa postojala i ranije i da smo odlukom načelnika i posebnim senzibilitetom prema ovoj kategoriji pomagali svima onima kojima smo mogli pomoći. U posljednjih nekoliko mjeseci sedam bračnih parova dobilo je ovu pomoć, a posebno smo bili obradovani kada nas je jedan par obavijestio da je medicinski potpomognuta oplodnja uspjela i da je njihova porodica postala bogatija za još jednog člana“, kazala je Safija Šehović pomoćnica načelnika u Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu putem koje se realizuje pomoć.

Finansiranje i sufinansiranje medicinski potpomognute oplodnje u Bosni i Hercegovini predstavlja jedno od nedovoljno riješenih pitanja. U FBiH se ova vrsta podrške realizuje na nivoima kantona i općina.

Zavod zdravstvenog osiguranja KS u potpunosti finansira prvi pokušaj vantjelesne oplodnje, dok za naredna četiri pokušaja finansira polovinu ukupnog iznosa od 4.000KM. Također, KS je jedan od rijetkih kantona koji je dobnu granicu pomjerio do 43. godine života.