Kanton Sarajevo: Uklonjeno skoro 3.000 tona otpada, oprani kilometri ulica, uređeno 60 zelenih površina, skoro 300 intervencija komunalnih redara

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo formiralo je prije sedam dana Operativni tim koji provodi akciju uvođenja reda u oblast komunalne čistoće na ulicama Sarajeva.

Timom upravlja resorni ministar Enver Hadžiahmetović, a nakon samo sedam dana sa ulica Sarajeva uklonjeno je skoro 3.000 tona otpada, oprano i dezinfikovano preko 1,5 miliona m² ulica i javnih površina, uređeno 60 zelenih površina po prijavama građana, dok su komunalni redari obavili 272 pregleda, a više od 80 intervencija imali su i Eko redari. Svaka prijava kabastog otpada realizovana je u roku od 24 sata i isti je uklonjen. Dezinfikovano je šest dječijih igrališta i dvije veće javne površine: At mejdan i plato Skenderija.

Najveći problem na terenu i dalje predstavljaju divlje deponije koje su nastale na privatnim posjedima i zemljištima koje je u vlasništvu i nadležnosti drugih preduzeća, te im se skreće pažnja na njihove zakonske obaveze uređenja površina, kako se ne bi suočili sa ozbiljnijim posljedicama. Također, i dalje je prisutna neodgovornost pojedinaca koji istresaju otpad na istim mjestima, neposredno nakon njegovog uklanjanja, ali u Ministarstvu su svjesni da će se ovi problemi riješiti tek formiranjem komunalne policije na čemu se intenzivno radi.

Građani su veoma dobro odgovorili na ovu akciju, te su u proteklih sedam dana poslali više od 1.000 Viber prijava (062 00 22 44), a pokrenuta je i FB stranica Komunalne službe Kantona Sarajevo, gdje također ostavljaju svoje primjedbe, a sve češće i pohvale na rad.

Kako je najavio resorni ministar Hadžiahmetović, ova akcija neće stati dok stanje u gradu ne bude zadovoljavajuće, a komunalna preduzeća već od sljedeće sedmice dobijaju pojačanja.

Komunalna preduzeća kao najveći problem ističu nedostatak ljudstva i mehanizacije. Poduzeli smo konkretne korake u tom smjeru i Vlada je dala saglasnost na zapošljavanje 106 demobilisanih boraca koji će biti raspoređeni u ova preduzeća već sljedeće sedmice,“ izjavio je ministar.

Dodao je da sljedeće sedmice slijedi i javni poziv za nove radnike.

„Očekujem da već u ponedjeljak raspišemo javni poziv za program javnih radova putem kojeg ćemo zaposliti 372 osobe za ove radove. Od dodatnih uposlenika preduzeća ‘Rad’ i ‘Park’ bit će u obavezi da formiraju po tri hitna tima koji će izlaziti na teren po svim prijavama. Uvest će se i druga smjena, te rad u dane vikenda“, istakao je ministar.

S obzirom na predstojeći Kurban bajram, Operativni tim je donio zaključak da će ekipe KJKP “Rad“ intenzivno raditi za Bajram kako ne bi došlo do neadekvatnog odlaganja životinjskog otpada.

Operativni tim je ponovo razmatrao i pitanje pojave žohara i miševa na određenim lokacijama. Nadležno ministarstvo je prošle sedmice uputilo upozorenje svim registrovanim upraviteljima u KS da poduzmu sve potrebne mjere s ciljem sprečavanja zaraze, a što podrazumijeva provođenje kako redovne, tako i vanredne dezinfekcije i dezinsekcije, saoopćila je Press služba KS.

Kako pritužbe građana i dalje pristižu, ministar je najavio oštrije mjere.

„Od sljedeće sedmice ću naložiti Sektoru za upravljanje projektima i nadzor u stambenoj oblasti, kao i nadležnim inspektoratima pri Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da izvrše kontrolu svih registrovanih upravitelja. Ukoliko se uspostavi da nisu djelovali prema zakonu i upozorenju koje smo im uputili, suočit će se sa oštrim sankcijama“, upozorio je ministar Hadžiahmetović.