Muškarac nožem ubio 16 mačaka u “divljačkim” napadima

Britanac je proglašen krivim za gomilu “divljačkih” napada nožem na 16 mačaka u primorskom gradu Brighton u južnoj Engleskoj, potvrdila je policija u Sussexu.

Steve Bouquet, 54-godišnji zaštitar, napao je kućne ljubimce tokom devet mjeseci u blizini njegove kućne adrese, početkom oktobra 2018.

Devet mačaka je izbodeno nožem, dok je još sedam preživjelo ozljede. Bouquet, koji je negirao optužbe za krivičnu štetu i posedovanje noža u javnom prostoru, proglašen je krivim na Sudu krune Chichester u srijedu nakon osmodnevnog suđenja, priopćila je policija.

Porota je čula kako su vlasnici kućnih ljubimaca zaradili hiljade funti na veterinarskim računima nakon uboda nožem.

Presuda 12. jula

Presuda će mu biti izrečena 12. jula. Nakon izvještaja o noževima, policija je u početku bila na gubitku ko je odgovoran.

Nije bilo svjedoka divljačkih djela i nije bilo naznaka ko je odgovoran“, rekao je detektivski inspektor Chris Thompson u izjavi.

No, slučaj se preokrenuo u maju 2019. godine kada je Bouquet uhvaćen na CCTV-u kako miluje, a zatim napada 9-mjesečnu mačku Hendrix, koja je kasnije umrla od zadobivenih ozljeda.

Vlasnici (Hendrixa) otkrili su trag krvi koji je vodio od prolaza do njihove kuće, a zatim su primijetili CCTV kameru u blizini. To je postavio komšija čija je vlastita mačka doživjela sličnu sudbinu, nožem i ubijenom godinu dana prije“, rekao je Thompson.

Ispitali smo snimku i otkrili da je uhvatila Bouquea kako se saginje kako bi pogladio mačku prije nego što je izvadio nešto iz ruksaka i iznenada se trzao prema njemu“.

Thompson je to opisao kao “prekretnicu” u policijskoj istrazi.

Dva dana kasnije, 2. juna 2019. godine, policajci su uhapsili osumnjičenog i pronašli nož sa mačjom DNK na oštrici u njegovoj kući.

Thompson je dodao da je policija na Bouquetovom računaru pronašla dokaze da je “više puta” posjetio web stranicu o izgubljenim mačkama u gradu i da je gledao “brojne” video zapise pasa koji ubijaju mačke.

Bouquet je policiji, koja je na svojim uređajima pronašla i dvije fotografije mrtvih mačaka, rekao da voli mačke.

Glavni nadzornik Nick May, divizijski zapovjednik za Brighton i Hove, rekao je da su noževi imali “poguban utjecaj” na vlasnike napadnutih mačaka, kao i na vlasnike kućnih ljubimaca u tom području, piše CNN.

Bilo je i znatnih financijskih implikacija, a neki su potrošili i do 7.500 funti kako bi pokušali spasiti svoje životinje“, dodao je.