Novi direktor UKC Tuzla nakon smjena: Ja nisam smijenio nikoga, mi smo brend

Kadrija Hodžić, premijer Tuzlanskog kantona i Božo Jurić, kantonalni ministar zdravstva, sastali su se sa menadžmentom UKC Tuzla, gdje je nedavno došlo do smjene rukovodstva.

Jurić je rekao da će UKC kao vodeća zdravstvena ustanova imati podršku u Vladi TK i ministartvu, te će im biti pouzdan partner u svim najvažnijim aktivnostima.

Istaknuto je niz značajnih aktivnosti, ljudski faktor, zdravstveni radnici, bolja edukacija, upošljavanje novih kadrova, obnavljanje medicinske opreme, strateških projekata, poput izgradnje Urgentnog centra“, izjavio je Jurić.

Novinarima je rekao da su smjene nadležnost Upravnog odbora i menadžmenta, te da su oni smatrali da su smjene nužne i postupili su po svom nahođenju.

Također, govorio je o vakcinaciji, rekavši da vakcine u ovaj kanton pristižu na sedmičnom niovu, a prema posljednjim podacima u TK je stiglo nešto više od 40.000 vakcina, raznih proizvođača.

‘Veliki dio je već apliciran stanovništvu u prvoj dozi i revakcinaciji’

Alen Kamerić, novi direktor, odgovarajući na pitanja novinara rekao je da ispunjava uslove za direktora, i da ga je zbog toga Vlada imenovala.

Naveo je da nije nikoga smijenio te da niko od novinara nije potencirao zašto je on smijenjen s mjesta načelnika ortopedije.

Povučene su tužbe, protiv mene i UKC Tuzla tužba ne postoji. Mi smo brend, vodeća smo kuća što se tiče zdravstvene skrbi. Nama je želja da napravimo korak dalje u transplantaciji organa, COVID nas je zaustavio u tome“, poručio je.

Kamerić je rekao da kardiovaskularna i neurohirurgija na UKC Tuzla imaju veći potencijal od postojećeg.

Na pitanje da li će biti novih kadrovskih smjena i rotacija, kazao je:

To su ljudi rukovodioci, ako se ukaže potreba da se neko zamijeni zbog rezultata – potegnut ću za tom mjerom. Smatram da svi načelnici odgovorno vode svoj posao. Ne vidim potrebu, ali ako je bude, bit će i toga”, zaključio je Kamerić.