Podignuta optužnica Protiv državljanina BiH zbog krijumčarenja migranata

Kako su naveli iz Tužilaštva BiH, optuženi se tereti da je radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vršio krijumčarenje maloljetne osobe sa područja Pakistana, kao i sa područja BiH prema Republici Hrvatskoj.

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Muhić Ismara, rođenog 1995. godine u Bihaću, državljanina BiH.

Kako navode u saopćenju, optuženi se tereti da je, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, na području Bihaća stupio u kontakt sa ilegalnim migrantom, maloljetnom osobom sa područja Pakistana, koji nije posjedovao dokumente potrebne za zakonit ulazak i boravak u BiH.

Nakon toga je optuženi, za ugovoreni novčani iznos, povezao maloljetnog migranta prema granici sa R Hrvatskom, sa namjerom da se preko rijeke Une ilegalno prebaci na područje Hrvatske i EU, u čemu je otkriven i spriječen od strane policijske patrole.

Optuženi se tereti da je prevozom omogućio nezakonit boravak krijumčarene osobe koja nije navršila osamnaest godina života, na području Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 4. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.