Turska je formalno odustala od sporazuma o sprečavanju nasilja nad ženama

Turska se u četvrtak službeno povukla iz međunarodnog sporazuma o sprečavanju nasilja nad ženama, donoseći odluku koja je naišla na osudu mnogih Turaka i zapadnih saveznika kad ju je predsjednik Tayyip Erdogan najavio u martu.

Hiljade su trebale protestirati širom Turske, gdje je ove sedmice odbijena žalba suda da se zaustavi povlačenje.

Nastavit ćemo našu borbu“, rekla je u srijedu Canan Gullu, predsjednica Federacije udruženja turskih žena.

Također, rekla je da su žene i druge ranjive skupine od marta više oklijevale tražiti pomoć i rjeđe je dobivale, jer je Covid-19 podstakao ekonomske poteškoće uzrokujući dramatičan porast nasilja nad njima.

Istanbulska konvencija, o kojoj su pregovarali u najvećem turskom gradu i potpisana 2011. godine, obvezala je svoje potpisnike na sprečavanje i procesuiranje nasilja u porodici i promociju jednakosti.

‘Potrebna stroža provedba’

Pristalice konvencije i srodnog zakonodavstva kažu da je potrebna stroža provedba. Mnogi konzervativci u Turskoj i Erdoganovoj AK stranci s islamističkim korijenima kažu da pakt potkopava porodične strukture koje štite društvo.

Neki također vide Konvenciju kao promociju homoseksualnosti kroz svoj princip nediskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

Povlačenje naše zemlje iz konvencije neće dovesti do bilo kakvih pravnih ili praktičnih nedostataka u prevenciji nasilja nad ženama,” rekao je Erdoganov ured u izjavi upravnom sudu u utorak.

Ovog mjeseca, povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović poslala je pismo turskim ministrima unutrašnjih poslova i pravde izražavajući zabrinutost zbog porasta homofobičnih narativa nekih zvaničnika, od kojih su neki bili usmjereni na konvenciju.

Sve mjere predviđene Istanbulskom konvencijom jačaju porodične temelje i veze sprečavanjem i borbom protiv glavnog uzroka uništavanja porodica, odnosno nasilja“, rekla je.