Preporuke za kupovinu i klanje kurbana Veterinarskog inspektorata FBiH: Ključno je “nusproizvode” pravilno odložiti

U nastojanju da se umanji rizik po zdravlje ljudi, životinja i zaštiti okoliš uoči predstojećeg Kurban-bajrama, u cilju zaštite prevashodno domaćih poizvođača, Federalni veterinarski inspektorat je dao preporuke za kupovinu i klanje kurbana.

Kako je navedeno u saopćenju, kupovinu kurbana potrebno je obaviti samo kod poznatih i pouzdanih proizvođača.

Prilikom kupovine obavezno tražiti dokumentaciju koja se odnosi na veterinarsku svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja i, po mogućnosti je fotografisati (posebno bitno jer nisu osigurane vakcine protiv bruceloze). Klanje životinja nastojati obaviti na organiziranim, za to predviđenim mjestima“, kaže se u saopćenju.

Dodaju da bi klanje bilo najbolje obaviti u jednoj od klaonica koje ispunjavaju propisane veterinarsko-zdravstvene uslove. Na taj način se osigurava veterinarsko-zdravstveni pregled, kao i potrebna dokumentacija ukoliko se meso koristi za ishranu ljudi. Također, time se rješava i problem nusproizvoda i otpada nakon klanja.

Klanje u domaćinstvu obavljati samo u slučaju kada ono nije organizovano i tada, u skladu s mogućnostima, nastojati osigurati veterinarsko-zdravstveni pregled životinje prije klanja te trupa i organa nakon klanja. Ukoliko za to ne postoji mogućnost, a postoji sumnja u stanje trupa i organa nakon klanja, potrebno je zatražiti stručno mišljenje mjesnog veterinara ili veterinarskog inspektora.

Kožice obavezno nasoliti i čuvati na hladnom. Ostale nusproizvode klanja (crijeva, rogovi i slično, a posebno krv i krv zajedno sa površinskim slojem zemlje gdje se obavilo klanje) zakopati na mjestu koje nema podzemnih voda na dubini većoj od 0,5 m ispod površine zemlje, u jamu obloženu pvc folijom. U toku i nakon klanja osigurati čiste tkanine i dezinfekciono sredstvo za dezinfekciju ruku, noževa i površina (npr. ZOONO preparat na bazi nano čestica posjeduje halal certifikat), a posebno dezinsekciono sredstvo (otopina živog ili gašenog kreča, drvnog luga i slično) za dezinfekciju manipulativnih površina tla“, navode iz veterinarskog inspektorata.

Pravne osobe koje doniraju kurbansko meso upozorili su da to mogu uraditi samo ukoliko takvo meso prati veterinarski dokument o zdravstvenoj ispravnosti.

Naročito zbog trenutne epidemiološke situacije, bitno je napomenuti potrebu za temeljitim pranjem ruku tokom obreda klanja kurbana i korištenja dezinfekcijskih sredstava“, zaključuje se u saopćenju.