“Prepravljen” mural u Beogradu: Na rukama Ratka Mladića docrtana krv

Mural sa likom ratnog zločinca i haškog osuđenika Ratka Mladića koji je osvanuo jučer na uglu beogradskih ulica Alekse Nenadovića i Njegoševe na Vračaru je “prepravljen”.

Nepoznata osoba na Mladićevim rukama docrtala je krv, aludirajući na zločine koji su počinjeni za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Portal Nova.rs je naveo da je jedan od njihovih čitalaca ukazao na te izmjene kada im je napisao samo “popravljeno” pri čemu je upravo mislio na krvave ruke koje su dodane na mural.

Podsjetimo, Ratko Mladić je pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala nedavno je potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premiještanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Ovaj mural posvećen njemu je osvanuo isti dan kada je Valentin Inzko, odlazeći visoki predstavnik u BiH, donio odluku o izmjeni Krivičnog zakona kojom je nametnuo zabranu negiranja genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca, među koje spada i Ratko Mladić.