Prije 80 godina počeo antifašistički ustanak naroda BiH protiv njemačke okupacije

Na današnji dan prije 80 godina počeo je općenarodni antifašistički ustanak protiv njemačke okupacije.

Kapitulacijom Kraljevine Jugoslavije 1941. godine i njenom okupacijom i komadanjem za njene narode nastupio je period nezapamćenog fašističkog terora. Na poziv i u organizaciji KPJ podignut je općenarodni antifašistički ustanak koji je u BiH počeo 27. jula oružanim napadom ustanika na Drvar i Bosansko Grahovo koji su isti dan oslobođeni od domobrana i žandarmerije.

Ovaj datum uzet je kao Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv okupatora.

Do 1992. godine ovaj se datum obilježavao kao jedan od najznačajnijih datuma i događaja u historiji BiH.

Danas je to zaboravljen datum i obilježavaju ga članovi Saveza antifašista i boraca NOR-a, te drugi antifašisti.

Grad Drvar je većinu vremena bio slobodan grad u Drugom svjetskom ratu, također Drvar je jedan od herojskih gradova koji je dao 15 narodnih heroja.

Ovaj grad je odlikovan ordenom “Narodnog heroja”.

Ustanak je otpočeo rano u zoru, žestokim gerilskim napadom partizana na ustaške postrojbe. Bitke su vođene čitav dan, da bi na kraju partizani izvojevali veliku pobjedu.

Ova pobjeda je bila put ka formiranju republike tkz. Drvarske republike. Ali možda i veći uspijeh bilo je masovno priključivanje ljudi u partizanske odrede.

Drvar je ostao slobodan nekoliko mjeseci da bi ga kasnije jake njemačko-ustaške snage povratile. Drvar su nakon toga nekoliko puta vraćali partizani, da bi ga konačno oslobodili 1944. godine.