Svijet se jedva počeo navikavati na 5G mrežu, a već se priča o 6G mreži

Iako je 5G jedna od najaktualnijih tema u posljednjih godinu dana, čini se da je došlo vrijeme i za razgovor o 6G mreži.

Sjedinjene Američke Države su skoro pa kompletno pokrivene 5G mrežom, a osim toga, 5G napreduje i širom svijeta. To možemo najbolje primijetiti po jeftinim pametnim telefonima i brzini kojom se bežična tehnologija razvija, prenosi Geek.hr.

Svijet se jedva počeo navikavati na 5G mrežu, a već se priča o 6G mreži.

Svaka wireless generacija poživi otprilike desetljeće, tako da je 6G vjerojatno još jako daleko i mogli bi je očekivati negdje oko 2029. godine. Ipak, vrijedi razmotriti tehnologiju i saznati o čemu razmišljaju istraživači bežične mreže i kakav potencijal vide u tome.

Istraživači su se sastali na konferenciji Mobile World Congress gdje su razgovarali o razvoju mreže i o tome kako bi to sve trebalo izgledati. Raspravi je prisustvovao i Tingfang Ji, direktor Qualcomma i jedan od vodećih 5G istraživača u kompaniji.

Ji ima više od 800 patenata pod svojim imenom u Qualcommu, a na konferenciji je pružio uvid u to kako bi mogle izgledati 5G Advanced i 6G tehnologija, piše CNet.

6G mreža bit će daleko brža od 5G i predstavljat će poveznicu između digitalnog i realnog svijeta pa će tako vaš mobitel znati o svemu što se događa u određenom trenutku, izjavio je Ji.

Ji je 6G mrežu nazvao radarom što će omogućiti veću interakciju između uređaja. Također, objasnio je da će osjećaj biti neusporedivo moćniji nego sad.

Frekvencija 6G mreže trebala bi biti 1.000 puta brža od gigaherca. Važno je napomenuti da frekvencija ne odgovara tačno brzini, ali daje uvid u to koliko će više kapaciteta korisnik dobiti sa 6G.

Sve u svemu, rad na 6G mreži tek započinje i trenutno je to više manje samo skup ideja i ciljeva. No, ako uzmemo u obzir brzinu kojom se tehnologije današnjice razvijaju, sigurni smo da neće proći puno vremena prije nego što se skup ideja i ciljeva pretvori u realne projekte.