Studenti medicine u Zenici napravili historijski korak u naučno-istraživačkoj djelatnosti u BiH

Naučno istraživanje u biomedicinskim naukama je kompleksna djelatnost kojoj se rijetko daje na značaju u Bosni i Hercegovini, a ovu tvrdnju u potpunosti dokazuje istraživanje studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, koje je objavljeno u časopisu u Turskoj.

Radi se o Univerzitetskom časopisu “Medeniyet Medical Journal”, čiji su radovi inkorporirani u najveću medicinsku bazu istraživanja – PubMed, piše Naša Riječ.

Realna slika bh. studentske populacije

Cilj našeg istraživanja je bio da prikažemo realnu sliku bh. studentske populacije u ovoj oblasti. Većina studenata u našoj domovini nije imala nikakvog dodira sa biomedicinskim istraživanjima, čak 72 posto.

Foto: Naša riječ
Foto: Naša riječ

Poredili smo naše rezultate sa rezultatima sličnih studija u Njemačkoj, Engleskoj, Španiji i drugim zemljama. Definitivno najbolji status studenata imaju u Njemačkoj, zbog obaveznosti uključenja u naučno-istraživačkim projektima. Pozitivni primjeri uspjeha studenata u istraživanju jeste otkriće inzulina (terapija za dijabetes), heparina (terapija protiv patološkog zgrušavanja krvi), ili sprovodnog sinuatrijalnog čvora srca“, kaže Emir Begagić, student Medicinskog fakulteta.

Nedostatak želje za istraživanjem, nepoznavanje metodologije i načina uključivanja u istraživačke projekte glavne prepreke studenata, a veliki utjecaj na karijeru budućih ljekara i zdravstvenih radnika, ima razvijanje istraživačkog i kritičkog profila.

Privukli pažnju istraživača

Odlične rezultate smo pokazali na internacionalnim kongresima, prezentirajući naša istraživanjima. Primjer je Internacionalni kongres neuroznanosti “NeuRi” u Rijeci, i Tuzla Brain Week u protekle dvije godine. Pozitivne komentare smo dobili za prikaz slučaja rijetkog tumora nerava gornjeg ekstremiteta – Švanoma u Rijeci. Privukli smo pažnju istraživača i izvan Bosne i Hercegovine. Pomenuto istraživanje koje je objavljeno u turskom časopisu je na platformi za naučno-istraživački rad “ResearchGate”, imalo najvišu pažnju od svih istraživača – studenata i profesora, sa Univerziteta u Zenici“, ističe Begagić te dodaje da se zapravo radi o prvom istraživanju objavljenom u najvećoj medicinskoj bazi (PubMed), od strane studenata u Bosni i Hercegovini kao i da je riječ o historijskim koracima u nauci za studentsku populaciju.