U BiH u narednih 15 dana stiže oko 700.000 doza vakcina

Bosna i Hercegovina u narednih 15 dana dobija oko 700.000 doza Pfizer/BioNtech vakcina, saopćilo je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno na zaničnom Twitter nalogu ovog ministarstva među njima je pola miliona (503,100) doza vakcina- donacija SAD-a, koje stižu u našu državu posredstvom Covax-a.

Svjetska banka šalje 100,629 doza, također putem Covax mehanizma, a 95.940 doza Pfizer/BioNTech vakcina biće dopremljeno putem fonda EU4Health.

Izraženo u procentima, ove donacija, koja stiže do kraja ovog mjeseca, mogla bi biti dostatna za vakcinaciju (po dvije doze) – odnosno potpunu imunizaciju oko 11 posto stanovnika BiH.

S obzirom da naučnici upozoravaju na širenje novog Delta soja virusa te mogući novi talas epidemije sredinom avgusta ili u septembru nadležni u BiH trebali bi ubrzati vakcinaciju, sa vakcinama koje imamo.

Taj proces je već u toku u susjedstvu, gdje se i djelimično pooštravaju epidemiološke mjere.

U većini evropskih država, posebno Velikoj Britaniji, delta soj već puni bolnice, a hospitalizovani su, prema riječima tamošnjih ljekara, samo nevakcinisani.

Ovo sve pišem samo zato što osjećam potrebu kao netko tko se zavjetovao Hipokratu, kao liječnik i čovjek…Ali moram reći, na temelju vlastitog iskustva i mišljenja (a na to se svi danas pozivaju, neovisno o struci i podlozi) – delta se masovno širi mahom među necijepljenjima i oni su gotovo sva populacija koja trenutno završava u bolnicima i na intenzivnima, neovisno o godinama“, poruka je na ljekara Zlatana Ibradžića, zaposlenog u Nottingham City Hospital, prenosi N1.