U Bosni i Hercegovini 10 pozitivnih na koronavirus

Prema posljednjim informacijama entitetskih zavoda i zavoda Brčko distrikta od juče je u Bosni i Hercegovini koronavirusom zaraženo 10 osoba, dok smrtnih slučajeva nije bilo.

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđen samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, testirano je 439 naših sugrađana, a od Covid-19 infekcije oporavilo se osam osoba.

U istom periodu nije bilo preminulih osoba od posljedica ove infekcije. Trenutno je na bolničkom liječenju 27 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 15, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” njih 12. Nema pacijenata na respiratoru, niti onih koji koriste kiseoničku potporu disanju.

Kanton Sarajevo danas bilježi 93 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 736 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.659 osoba zaraženih koronavirusom i 51.281 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je tri, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi šest.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 33 pacijenata, te je po jedan transportovan na liječenje u KCUS i Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 45 briseva, a ukupno su na drive-in punktu i u Covid-ambulantama urađena 183 PCR testiranja.

Covid-pozivni centar je zabilježio 82 poziva, a obavljeno je 109 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana 847 naših sugrađana je revakcinisano na Zetri, a za danas je, prema planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS , 1.300 građana pozvano na vakcinaciju vakcinama iz donacije Republike Malezije. Takođe, nastavlja se i revakcinacija onkoloških pacijenata.

Mole se građani da poštuju termine koje su dobili za vakcinaciju kako bi se izbjeglo zadržavanje pred Zetrom i izlaganje visokim temperaturama.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Federacija BiH

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.147 uzoraka, od kojih je 9 pozitivno na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Do sada je testirano ukupno 718.512 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 133.981 osobe.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječena su 126.324 pacijenta.

U Federaciji BiH u protekla 24 sata prijavljena su dva nova smrtna ishoda, i to u Tuzlanskom kantonu i Kantonu 10.

Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5.527.

Republika Srpska

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 sata, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 205 lаbоrаtоriјskih uzоrаka, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd јеdnе muškе оsоbе, stаriје živоtnе dоbi iz Dоbоја.

U pоsljеdnjа 24 sata, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS niје priјаvljеn ni јеdаn smrtni slučај.

Dо sаdа je u RS pоtvrđеno 64.352 slučајa virusа kоrоnа, а prеminulе su ukupnо 3.784 оsоbе kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

U RS, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilo 50.886 оsоba, а tеstirаnо је ukupnо 285.019 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u RS је 41 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS 17, а u оstаlim bоlnicаmа 24. Nа rеspirаtоru је sedam оsоbа (pet u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS, dva u оstаlim bоlnicаmа).

U RS pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо su 124 оsоbе, а nаdzоr је zаvršеn kоd 193.452 оsоbе.

Brčko distrikt

Prema informacijama iz Brčko distrikta, danas nije bilo zaraženih niti umrlih od koronavirusa.