Foto: N. M./ Sarajevska sehara

U KS 10 novozaraženih, bez smrtnih ishoda uzrokovanih koronavirusom u posljednjem danu

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo od testiranih 709 osoba potvrđeno je 10 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od Covid-19 infekcije oporavilo se 11 naših sugrađana.

U istom periodu, na sreću, nije bilo preminulih od posljedica infekcije ovim virusom.

Trenutno su na bolničkom liječenju 34 pacijenta, od kojih 21 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili sumnjivi.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 14 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 20.

Jedan pacijent je na respiratoru, a tri pacijenta koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 89 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 717 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.884 osobe zaražene koronavirusom i 51.507 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 10, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 19.

Uprkos smanjenju broja novozaraženih, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi i pomenutih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe“, savjetuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 34 pacijenta, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje na KCUS.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 280 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 190 poziva, a obavljeno je 38 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 412 doza vakcina.

Za danas je, prema planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, planiran nastavak vakcinacije i revakcinacije građana Kantona Sarajevo, koji se mole da poštuju termine koji su im ranije određeni i dostavljeni.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.