Foto: Pixabay (Ilustracija)

U zatvoru umro osuđenik za ratne zločine u BiH

Preminuo je zatvorenik koji je služio kaznu za ratne zločine u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija Bosne i Hercegovine, saopštilo je danas Tužilaštvo BiH.

Iz Tužilaštva su naveli da je dežurni tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine informisan o smrti jednog od osuđenika.

Dežurni tužilac dao je uputstva ovlaštenim osobama za dalje postupanje i informisanje nadležnih institucija o navedenom događaju. te uputio da o smrtnom slučaju informišu sud koji je izrekao kaznu i mjesno nadležno entitetsko tužilaštvo.

Tužilaštvo je informisano i o krijumčarenju osam ilegalnih migranata sa područja Afganistana, koji su preko Drine prokrijumčareni u BiH.

Data su uputstva pripadnicima Granične policije BiH za dalje aktivnosti na identifikovanju i pronalsku osumnjičenih osoba, za koje postoje informacije da su državljani Srbije, te će u ovom predmetu biti ostvarena saradnja sa partnerskim institucijama Srbije.

Migranti su predati na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima BiH.

U saopštenju se navodi i da su pripadnici SIPA-e informisali dežurnog tužioca o pronalasku određene količine falsifikovanih novčanica u većim apoenima, te da je on policijskim službenicima dao uputstva o daljem postupanju i dokumentovanju počinjenog krivičnog djela.