Foto: Pixabay/ niekverlaan

Za Zapadni Balkan roaming se više neće naplaćivati, cijene kao kod kuće

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) je sretno i zadovoljno što je model “rominga kao kod kuće“ od 1. jula stupio na snagu na Zapadnom Balkanu.

Ponosni smo i sretni što je ovaj uspješan proces, na kojemu smo radili u cilju uklanjanja prepreka, granica i troškova vezanih za mobilni saobraćaj u regionu, konačno završen. Proces, koji je rezultat napornog rada vlada, regulatornih tijela i mobilnih operatera iz regiona, uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju i Evropske komisije, rezultirao je Regionalnim sporazumom o smanjenju cijena rominga koji je zapadnobalkanska šestorka potpisala u aprilu 2019. godine. Taj je sporazum sada u potpunosti operativan i svi građani Zapadnog Balkana trebaju imati mogućnost da uživaju u njegovim koristima“, kazali su.

Dodaju da su građani zabrinuti jer pojedini operateri ne obavještavaju o ovome.

U isto vrijeme, građani su zabrinuti, stalno nam se javljaju i kažu da ih pojedini operateri ne obavještavaju o tome da od 1. jula 2021. više nema troškova rominga, da su poruke neodređene i komplikovane, a posebno one vezane za korištenje mobilnih podataka, odnosno interneta. Pozivamo telekom operatere i nacionalna regulatorna tijela da osiguraju adekvatno obavještavanje, kao i primjenu ovog sporazuma. Osim toga, građani se savjetuju da za dodatne informacije kontaktiraju svoje mobilne operatere“, pojasnili su.

U Regionalnom sporazumu o smanjenju cijena rominga jasno se kaže da se “od 1. jula 2021. godine pružaoci usluga rominga u regionu Zapadnog Balkana neće naplaćivati nikakvu dodatnu naknadu uz domaću maloprodajnu cijenu korisnicima rominga u regionu Zapadnog Balkana za regulirane pozive u romingu, odlazne ili dolazne, za sve regulirane SMS poruke koje se šalju u romingu i regulirane usluge prenosa podataka u romingu, uključujući i MMS poruke, kao ni opću naknadu za korištenje terminalne opreme ili usluge u inostranstvu“.