Uprkos upozorenjima: Građani ogorčeni kako su pojedinci “odlagali” nusproizvode klanja kurbana

Uprkos uputama i upozorenjima Veterinarskog inspektorata Federacije Bosne i Hercegovine kako pravilno odlagati nusproizvode klanja kurbana, ali i uputama Islamske zajednice BiH kako se pravilno žrtvuje kurban, pojedinci su ponovo “na svoju ruku” odradili posao, a što nema veze sa tradicijom i običajima islama.

Tako su danas na društvenim mrežama viđene fotografije kako su iznutrice, rogovi i slično odlagani na ulicama, prometnim cestama, ali i ispred kontejnera za smeće.

Naravno, to nije po običaju odgovornih muslimana, kao niti zdravstveno preporučljivo zbog širenja zaraze.

Tako je u danima pred Kurban-bajram Veterinarski ispektorat pažnju skrenuo na pravilnu praksu odlaganja nusproizvoda. Kazali su da je potrebno “kožice nasoliti i čuvati na hladnom. Ostale nusproizvode klanja (crijeva, rogovi i slično, a posebno krv i krv zajedno sa površinskim slojem zemlje gdje se obavilo klanje) zakopati na mjestu koje nema podzemnih voda na dubini većoj od 0,5 m ispod površine zemlje, u jamu obloženu pvc folijom“.

Preporuke za kupovinu i klanje kurbana Veterinarskog inspektorata FBiH: Ključno je “nusproizvode” pravilno odložiti

Također, i Islamska zajednica Bosne i Hercegovine svake godine daje upute vjernicima kako pravilno žrtvovati kurban.

Na Twitteru kruži fotografija razbacanih unutrašnjih organa kurbana ispred javnih kontejnera za smeće uz opis “džaba ste klali tu stoku”.

Komentari koji su uslijedili također su osuđujuči. “Ovo je uvreda za životinje“, kaže jedan komentar.

Da stvar bude gora nije ovo izolovan slučaj, već svake godine možemo svjedočiti fotografijama vrlo sličnim kao ovoj.