Bubnjar Rolling Stonesa, Charlie Watts, preminuo u 81. godini

Charlie Watts, bubnjar slavnog rock benda Rolling Stones, preminuo je danas u 81. godini života, javlja Associated Press.

Rođen kao Charles Robert Watts u Londonu, 2. juna 1941. godine, bio je bubnjar Rolling Stonesa od njihovog nastanka 1963. godine. Zajedno sa Mick Jaggerom i Keith Richardsom, bio je jedini član benda koji se pojavio na svim njihovim albumima.

Zvanični Twitter profil Rolling Stonesa je objavio izjavu Wattsovog publiciste, Bernarda Dohertyja.

“Sa dubokom tugom vas obavještavamo o smrti našeg dragog Charlieja Wattsa. Preminuo je u miru danas u bolnici u Londonu okružen porodicom.

Charlie je bio voljeni muž, otac i djed, a kao član Rolling Stonesa jedan od najvećih bubnjara svoje generacije.

Molimo da se privatnost njegove porodice, članova njegovog benda, te bliskih prijatelja poštuje u ovim teškim trenucima.”

Prije sedam dana je objavljeno da Watts neće biti član turneje Rolling Stonesa 2021. godine radi neimenovanog zdravstvenog problema.

Nije bio klasična rock zvijezda

Watts se, za razliku od mnogih drugih rock zvijezda, uvijek trudio kloniti poroka poput droge, koja je uzrokovala smrt jednog od osnivača Rolling Stonesa Briana Jonesa, i svađa sa ostalim članovima benda, koje su otjerale članove poput Billa Wymana i Micka Taylora. Također nije volio životni stil koji je uzrokovala slava, govoreći da ga je iscrpljivao. Njegove ekscentričnosti su se svodile na stvari poput skupljanja automobila iako nije znao voziti, te crtanja svakog hotelskog kreveta u kojem bi spavao na turnejama.

Wattsove kolege iz Rolling Stonesa, Mick Jagger i Keith Richards, su, čak i u trenucima neslaganja po svakom drugom pitanju, uvijek bili složni u tome da su se divili Wattsu i da su ga smatrali ključnim članom benda.

Watts je, osim rocka, bio veliki zaljubljenik u jazz, s kojim je i počeo svoju bubnjarsku karijeru, a rock je zavolio tek uz pomoć Keitha Richardsa. Sa svojim vlastitim bendom, Charlie Watts Quintet, je objavio nekoliko jazz albuma.

2006. godine je primljen u Kuću slavnih modernih bubnjara, a 2016. godine je bio 12. na listi “100 najvećih bubnjara svih vremena” časopisa Rolling Stone