Dončić i ekipa praznih ruku odlaze s Olimpijade, Patty Mills donio Australiji prvu medalju ikada

U Tokiju je odigrana i utakmica za treće mjesto na košarkaškom turniru Olimpijskih igara, a do bronze je stigla selekcija Australije.

Australija je uspjela savladati selekciju Slovenije sa 107:93 i tako je ova reprezentacija stigla do prve olimpijske medalje u svojoj historiji.

Izvrsni Patty Mills je u prvom poluvremenu zatrpao koš Slovenaca i ubacio čak 26 poena, a nije se Slovenija mogla nositi s tim.

Dončić i društvo održavali su nekako priključak, ali na odmor se otišlo s vodstvom Australije od 53:45.

U nastavku ponovo nije najbolje funkcionisala igra Slovenije, a Luka Dončić nije uspijevao pronaći svoj ritam i ponijeti tim ka preokretu.

Prednost Australije je u trećoj dionici rasla i na +11, a Slovenci na startu posljednje četvrtine uspijevaju prići na -6. Uslijedio je time-out Australaca nakon kojeg jako važne poene postiže Dante Exum i vraća svoj tim na pravi put ka bronzi.

Slovenci tada ulaze u novu seriju pogrešaka, što Mills i družina koriste i brzo odlaze na novih +11 (97:86). Na kraju je završilo njihovom pobjedom od 107:93.

Nezaustavljivi Mills je postigao nevjerovatna 42 poena (šut iz igre 15/31), a podijelio je i 9 asistencija. Joe Ingles dodao je 16 poena u redovima pobjednika.

Kod Slovenije je najefikasniji sa 22 poena bio Luka Dončić, a 18 je imao Klemen Prepelič.

Podsjetimo, zlato je osvojila Amerika pobjedom nad Francuskom u finalu od 87:82, prenosi Sport Centar.