Varanje na ispitima 200 posto češće za vrijeme pandemije: Studenti sve kreativniji, lijepe đonove na pse, koriste dronove…

Nakon nebrojeno mnogo istraživanja koja su se provela nad mladima i njihovim mišljenjima, stavovima, ali i korona-znanju, zadnje što je istraženo bilo je i varanje na online ispitima!

Po pitanju varanja i prepisivanja, sve trikove koje su studenti (bez)uspješno do sada koristili padaju u vodu. S druge strane, postali su kreativniji u prepisivanju, ali s online prefiksom, a univerziteti svjesni njihovog varanja pokušavaju svim silama zaustaviti prepisivanje.

Domaći profesori trude se zaustaviti prepisivanje koliko je to moguće, pa je već opće poznat problem skraćivanja vremena za ispite. Studenti pak ističu kako je njihovo skraćivanje vremena pretjerano i da ne stignu ništa riješiti do kraja, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Nedavno je objavljeno istraživanje koje je vodio Thomas Lancaster, viši profesor na Imperial College London u kojem je istraživao porast broja pitanja i odgovora iz pet STEM kolegija od aprila do augusta prošle godine na stranici Chegg.

Chegg je američka obrazovna tehnološka firma sa sjedištem u Santa Clari u Kaliforniji koja nudi iznajmljivanje digitalnih i fizičkih udžbenika, rješenja na pitanja iz udžbenika, online podučavanje, objavljivanje materijala, pitanja, odgovora i druge studentske usluge.

Prema ovom istraživanju, broj pitanja i odgovora je porastao za nevjerojatnih 196 posto u odnosu na isto razdoblje pred-pandemijske 2019. godine. U studiji se zaključuje da je povećanje povezano s prelaskom na online učenje i ukazuje na to da studenti koriste ovaj alat na načine koje univerziteti ne smatraju dopuštenima.

Iako web stranice poput Chegga i Course Hero nisu osmišljene za varanje – već se promoviraju kao mjesto za pomoć studentima, prema sadašnjem stanju, nude dobru platformu upravo za varanje.

Texas A&M navodno je otkrio više od 800 slučajeva akademske prijevare nakon što je jedan nastavnik primijetio da studenti završavaju složene ispite u manje od minute, a neke od informacija dolaze iz Chegga, rekao je univerzitetski dužnosnik za kanal NBC News Stay Tuned Snapchat.

Univerzitet u Bostonu također je navodno istražilo studente koji su na neprikladan način koristili web stranicu, među ostalim resursima i za varanje, a o tome se i pisalo po američkim medijima. Glasnogovornik Univerziteta u Bostonu potvrdio je u e-mailu da su istraživali slučaj prošlog proljeća.

Službeni komentar dolazi i iz tvrtke Chegg, pa su kazali kako su predani radu s fakultetima i institucijama u slučajevima akademskog nepoštenja te da su nedavno pokrenuli program pod nazivom Honor Shield, za koji se nadaju da će obuzdati “malu manjinu korisnika koji pokušavaju zloupotrijebiti” platformu, rekao je glasnogovornik firme.

Course Hero, druga popularna platforma na kojoj studenti i nastavnici mogu učitavati ili dijeliti resurse, uklonit će sadržaj koji se smatra plagijatom ili koji krši autorska prava, kaže Andrew Grauer, izvršni direktor i suosnivač platforme. Njihova je baza podataka lako dostupna univerzitetima koja istražuju ove incidente, dodao je.

Odustajanje od učenja: “Samo tražim odgovore, položim predmet i idem dalje!”

Što se tiče varanja na ispitima, mnogi studenti kažu da samo žele proći i položiti predmet. Mnogi studenti kažu da je prelazak na online obrazovanje drastično utjecao na njihovu sposobnost učenja i zadržavanja informacija, a namjeravaju samo kratkoročno varati.

Mnogi također kažu da je postavljanje pitanja tokom ispita teško bez fizičkog prisustva. Studenti mogu postavljati pitanja putem e -pošte ili doći na konsultacije, ali mnogima nedostaje lakoća podizanja ruke i dobivanja odgovora na pitanje u stvarnom vremenu.

Neki se studenti, uključujući brucoša Univerziteta Missouri Andrew Labita, bore s učenjem u ovom novom okruženju. Andrew kaže da će postići uspjeh, ako to bude u razdoblju u kojem osjeća da uči, ali za sada je usvojio “pronađi odgovor, položi kolegij i nastavi dalje” mentalitetom.

Za razliku od osobnog, fizičkog rada gdje morate pokazati svoj rad i znanje, gdje zapravo nešto naučite, online je samo ‘doći do odgovora, to je sve što želimo, rekao je Labit za NBC’s Stay Tuned. – I tu je naš mentalitet otišao u smjeru da smo samo u potrazi za odgovorima na pitanja, ne i za znanjem“, prenosi njegove riječi CNBC.

Neki studenti kažu da varaju jer misle da njihove profesore jednostavno nije briga. Labit sumnja da mnogi profesori također nisu svjesni načina na koji studenti varaju.

Povremeno profesori poduzmu nešto po pitanju varanja. Na jednom od kolegija koje sluša Simon Charles, profesor je otvoreno priznao da su mnogi studenti koristili sličan izraz na pitanje s kratkim odgovorom. S obzirom na veliki broj učenika, nije bio voljan poduzeti ikakve korake. Mnogi studenti poput Charlesa spremno koriste Chegg za pronalaženje odgovora. U slučaju da web stranica nije u redu, o tome će obavijestiti razred putem grupnih chatova i aplikacija za razmjenu poruka.

Dakle, osjećam se moralno sukobljeno, rekao je Charles“, student iz Kanade za Stay Tuned.

Međutim, ja razmišljam ovako: ako vam plaćam hiljade dolara za obrazovanje, a vi ne radite svoj posao, onda ni ja ne moram raditi svoj“, poručio je mladi student.

Praćenje aktivnosti studenata na internetu

Mnoge obrazovne platforme omogućuju profesorima da provjere prelaze li studenti na druge prozore tokom ispita, dok su se pojavile firme poput Honorlocka, Respondusa i ProctorUa koje nude zaključane preglednike koji sprječavaju korisnike u otvaranju dodatnih kartica ili mogućnosti automatskog i provjeravanja studenata iz daleka.

Kako studenti varaju sistem

Kamera s druge strane spriječila bi većinu studenata u varanju, ali čak i uz kontrolisane ispite, postoje načini zaobilaženja sistema. Neki će studenti nakon provjere sobe staviti telefon na sto ili ekran, koristiti dronove… Drugi ispisuju bilješke na rukama ili ih lijepe oko ekrana kompjutera pa čak i na kućne ljubimce (pse). Neki su fakulteti počeli zahtijevati od studenata da polažu ispite pred ogledalom kako bi prikazali cijelo svoje okruženje. Nije problem kada studenti ne moraju pokazati svoj rad.

Dva monitora

Mnogi studenti rade s drugim monitorom za jednostavno prebacivanje između zaslona i odgovora, ali većinu vremena to radi na mobitelu, kažu studenti. Drugi će bilješke lijepiti na ekrane, rub računara i stolove ili puniti tastaturu bilješkama. Postaju kreativni tako da zavirivanje izgleda prirodno. Posljednjih mjeseci studenti su također otišli na TikTok kako bi ponudili savjete onima koji žele pobijediti sistem.

Google i grupne poruke

Osim što traže odgovore na Googleu, neki studenti koriste grupne razgovore za brzo širenje informacija. Jedan student sa Univerziteta Rutgers, New Brunswick, koji kaže da njihove ocjene ovise o uspjehu njihovih kolega, vara kako bi napredovao.

Glasnogovornik iz Rutgersovog kampusa u New Brunswicku rekao je u izjavi da se univerzitetska politika akademskog integriteta “nije promijenila za učenje na daljinu”, i iako se razlikuju, studenti i dalje pronalaze načine za varanje.

Naši akademski odjeli promijenili su način na koji izvode online ispite kako bi studentima otežali varanje, a ako to učine, veća je vjerojatnost da će biti uhvaćeni”, rekao je glasnogovornik, dodajući da će univerzitet “nastaviti procjenjivati kako rješavaju internetske ispite, prenose.

Mnogi profesori recikliraju ispite od semestra do semestra, nudeći unosnu poslovnu priliku nekim asistentima i studentima da prodaju pitanja i odgovore po određenoj cijeni. Ovo nije novi fenomen, već problem koji se dodatno pogoršava učenjem na daljinu.

Problemi s istraživanjem o varanju

Stručnjaci se još uvijek ne mogu složiti u oko toga je li varanje lakše tokom Covida nego što je to bilo prije. Za neke nije da studenti nužno više varaju, već ih lakše hvataju, kaže Tricia Bertram Gallant, direktorica ureda za akademski integritet i akademske poslove na Univerzitetu California u San Diegu.

Varanje je varanje“, kaže ona. “To se zaista nije promijenilo zadnjih stotinu godina. Ljudi su uvijek varali iz izvora do kojih nisu trebali doći“, tvrdi.

Studenti koji varaju zabrinuti su zbog učinaka svojih postupaka, uključujući način na koji će spojiti tačke kada se buduće znanje nadovezuje na ne naučeni materijal. Ali oni ostaju pri svojim izborima.