Foto/ Završena je treća “Bh. povorka ponosa” u Sarajevu

Treća “Bh. povorka ponosa” u Sarajevu završena je u ovim trenucima.

Organizatori i učesnici, i svi koji su došli dati podršku Povorci ponosa nakon okupljanja u parku kod Druge gimnazije u Sarajevu krenuli su ka ulici Koševo, te nastavili ulicom Maršala Tita prema Trgu Bosne i Hercegovine.

To je bila i njihova posljednja destinacija, a s tog mjesta se dvoje organizatora, Amar Čatović i Maida Zagorac, obratilo učesnicima.

Mi danas šetamo za sve one koji nisu mogli biti ovdje, a bili bi da živimo u slobodnijem društvu. Prije dvije godine održana je prva povorka gdje smo kroz vidljivost pokazali borbenost, prkos i ponos. Svjesni diskriminacije, nasilja i govora mržnje – pružamo otpor i jasno poručujemo da je dosta! Nakon dvije godine smo ponovo tu, ali ovaj put u pandemiji koja je pogodila cijeli svijet. LGBTQ osobama ovo je donijelo još nasilja i mržnje“, rekao je Ćatović.

Maida Zagorac kazala je kako ulice trebaju biti dostupne iskazivanju problema i diskriminacije. Dodala je da je cilj gradnja društva koje će ovu grupu osloboditi zaštitara.

Tražimo hitno usvanje zakona o javnog okupljanja u svim kantonima i entitetima, koji će skinuti odgovornost sa organizatora“, rekla je.

Zatražila je i hitne izmjene Krivičnog zakona te kažnjavanje govora mržnje koji se zasniva na seksualnom opredjeljenju.

Mi smo osobe u pokretu, svi oni i sve one koji se ne uklapaju u nametnute društvene norme. Niti jedan identitet ne isključuje onaj drugi“, kazala je.

Kao i što smo navikli skup je okončan uz pjesmu, suze radosnice i smijeh.

Pogledajte galeriju fotografija s Trga Bosne i Hercegovine.