Izložba fotografija o liku i djelu Ramiza Salčina postavljena u zgradi Općine Novi Grad Sarajevo

Danas je u zgradi Općine Novi Grad povodom obilježavanja 29. godišnjice od pogibije heroja oslobodilačkog rata Ramiza Salčina, u holu ispred multimedijalne sale, postavljena izložba fotografija o liku i djelu rahmetli Ramiza Salčina, komandanta TO Novi Grad Sarajevo i brigadira Armije RBiH.

Nizom izložbenih panoa, predstavljena je njegova biografija, od rođenja, privatnog i porodičnog života, do učešća u organiziranju otpora agresoru na prostoru općine Novi Grad Sarajevo, s posebnim akcentom na doprinos učešća u Armiji RBiH, gdje se dokazao kao heroj odbrane grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Posthumno je odlikovan najvišim vojnim odlikovanjem Armije RBiH “Zlatni ljiljan” i ordena “Zlatni grb s mačevima”. Poginuo je 22. augusta 1992. godine.

Lični predmeti, fotografije, novinski članci, te sve ono što je porodica sačuvala nakon njegove smrti izloženo je u prizemlju zgrade Općine Novi Grad.

Izložba hronološki prati Ramizov život od djetinjstva do pogibije.

Na fotografijama se nalaze i izjave njegovih prijatelja, poznanika i saboraca, koje svjedoče o tome da je Ramiz Salčin bio vizionar, veliki borac, prijatelj, patriota, a prije svega veliki čovjek.

Izložba se može pogledati do 30. augusta, radnim danima od 8 do 16 sati, ulaz je slobodan, saopćila je Općina Novi Grad.