Pitanja koja sebi trebate postaviti ako smatrate da ste u nesretnom braku

Ako se komunikacija u vašem braku jako pogoršala, vaše tijelo će registrovati to nezadovoljstvo kao povećani rizik od depresije, a hormoni stresa mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema.

Možda ste toliko dugo u nesretnom braku da ste napokon stigli do tačke pucanja. Možda jednostavno više ne prepoznajete osobu kojoj ste rekli ‘Da’. Ali, ne znate šta da učinite ili odakle da  krenete.

Evo 7 stvari koje biste trebali uzeti u obzir ako ste godinama u nesretnom braku:

Kako vaš brak utiče na vaše zdravlje?

Nervozni želudac, nedostatak apetita, migrena, anksioznost i nesanica nisu samo slučajnost. Postoji dokazana veza između nesretnog braka i zdravlja.

Zašto ste nesretni?

Na ovo pitanje nije uvijek lako odgovoriti. Zahtijeva da se suočite s osjećajima i prepoznate ih, imenujete i osjećate. Ponekad je taj postupak najbolje olakšati uz pomoć stručnjaka.

Postoje dokazane veze između bračnog nezadovoljstva i depresije. Znati je li bračni sukob uzrok depresije ili depresija uzrokuje nezadovoljstvo u braku važno je kako bi mogli krenuti naprijed.

Zna li vaš partner zašto ste nesretni?

Rad na sebi kako biste razumjeli zašto ste nesretni je neophodan ako očekujete da vas vaš partner ili partnerica razumiju i budu suosjećajni. Ne možete samo očekivati da vam oni čitaju misli.

Je li i vaš partner nesretan?

Ako ste godinama u nesretnom braku onda su velike šanse da se i vaš partner osjeća isto. Brak se ne živi izolovano pa ako ga želite spasiti morate brinuti o osjećajima partnera koliko i o vlastitim.

Imate li djecu koja žive s vama?

Baš kao što vaše emocije utiču na partnera, tako utiču i na vašu djecu. Ako se pitate vrijedi li spasiti taj brak, djeca su jedan veliki faktor koji trebate uzeti u obzir. Ponekad oni donose odluke umjesto vas.

Jeste se pokušali promijeniti?

Ništa se u vašem životu neće promijeniti dok se vi ne promijenite. To ne znači da ste vi uzrok cijele nesreće u vašem braku. To jednostavno znači da se vaš život i vaša percepcija sreće neće promijeniti dok se vi ne promijenite.

Šta zapravo želite?

Ako ste već godinama u nesretnom braku, možda ste izgubili bilo kakav osjećaj za ono što želite. Vaši snovi su možda izgubili strast. Možda više ne znate što znači riječ sretan.

Kad biste znali da se vaš brak može spasiti, čak i ako ne biste znali kako, želite li ga spasiti? Ima li u vašem srcu još uvijek topline za osobu kojoj ste već jednom rekli ‘Da’?