Foto: Pixabay

Jednostavni trikovi da očepite odvod brzo

Vrela voda, soda bikarbona ili sirće samo su neki od sastojaka pomoću kojih možete odčepiti odvod bez ikakve muke.

Ovdje je pet odličnih trikova koji će vam pomoći osloboditi začepljene odvode bez puno muke i troškova:

Sa žičanom vješalicom

Ovo je jednostavna metoda, a zapravo vrlo učinkovita. Žrtvujte jednu žičanu vješalicu za odjeću i izravnajte je najviše što možete. Kada ste dobili donekle ravnu žicu, na jednom kraju napravite malu udicu – savijte je. Ugurajte taj kraj u odvod i počnite ‘pecati’.

Nećete vjerovati što je sve moguće izvući na taj način. Kada zaključite da ste dosta toga izvadili, operite žicu (i sačuvajte za drugi put) i u odvod pustite vruću vodu.

I vrela voda pomaže

Zagrijte vodu do vrenja i polako je izlijevajte u odvod. Ponovite to dva do tri puta sa razmakom od nekoliko sekundi. Ova metoda često pomogne, posebno ako je odvod začepljen zbog nagomilanih masnih naslaga.

Usisajte problem

Ako imate usisavač za suho i mokro usisavanje, to vas može spasiti od nakupljanja prljave vode u sudoperu, kadi ili lavabou.

Namjestite ga na opciju mokrog usisavanja pa napravite svoj prsten koji će spriječiti da se pritisak izgubi kroz procjepe. To možete napraviti, na primjer, od komada gume. Stavite taj prsten na odvod, na njega pritisnite cijev usisavača i uključite ga na najjače. Hoće li ovaj trik uspjeti ili ne zavisi od tog koliko je i kako odvod začepljen, ali vrijedi pokušati.

Soda bikarbona i so

Pomiješajte pola čaše kuhinjske soli i pola čaše soda bikarbone. Tu smjesu uspite u začepljen odvod, ostavite 10 do 20 minuta pa ulijte vruću vodu. So, soda bikarbona i vruća voda će proizvesti hemijsku reakciju koja bi trebala riješiti problem.

Soda bikarbona i sirće

Za ovaj super trik potrebni su vam samo soda bikarbona i sirće. Najprije u odvod stavite nekoliko kašika sode, a potom ulijte nešto sirćeta. Odmah ćete vidjeti reakciju. Na kraju isperite toplom vodom. Neki ljudi savjetuju da se soda i sirće nakon što se zapjene ostave oko sat vremena u odvodu ili čak preko noći, prenosi 24 sata.