Kada počinje škola po kantonima i kako će se odvijati nastava

Odlukom Vlade Tuzlanskog kantona nastava za učenike osnovnih i srednjih škola počet će prvog dana mjeseca septembra, po redovnom planu i programu uz poštivanje važećih naredbi i preporuka nadležnih organa i institucija.

U Tuzlanskom kantonu školska godina počinje 1. septembra prema redovnom planu

Odlukom Vlade Tuzlanskog kantona nastava za učenike osnovnih i srednjih škola počet će prvog dana mjeseca septembra, po redovnom planu i programu uz poštivanje važećih naredbi i preporuka nadležnih organa i institucija.

U okviru priprema za novu školsku godinu bit će ažurirani planovi za vanredne situacije u školi, koji moraju uključivati odgovorne osobe, aktivnosti koje se trebaju poduzeti u slučaju da neko od đaka, osoblja ili njihovih ukućana bude bolestan, sa sumnjom na COVID-19, kao i određenu prostoriju ili područje za izolaciju oboljelu osobu.

“Bit će planirani i modeli održavanja nastave za đake koji moraju biti u samoizolaciji, kao i za roditelje i đake koji spadaju u ugrožene skupine, te su utvrđene i preporuke za sigurno održavanje nastave u kontekstu COVID-19 infekcije”, izjavio je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Bit će izvršena analiza o ukupnom broju uposlenih po ustanovama, broju vakcinisanih sa jednom ili obje doze, kao i broju onih koji su prebolovali COVID-19 u posljednjih šest mjeseci, te broju onih koji nisu niti vakcinisani, niti su prebolovali COVID-19.

Naredna analiza stanja bit će urađena polovinom septembra, te će tada u skladu s epidemiološkom situacijom biti donesena odluka o nastavku modela obrazovanja.

Kako je potvrdio ministar nauke i obrazovanja Elvis Baraković, zakupljena je platforma u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, kako bi spremno mogli preći na online sistem ukoliko bude potrebno.

Pored priprema u segmentu COVID-19, Vlada TK danas je donijela i odluke kada je riječ o kapitalnim ulaganjima u obrazovne ustanove Tuzlanskog kantona.

“Odobrena su sredstva za realizaciju 16 kapitalnih projekata u oblasti obrazovanja. Ukupna vrijednost donesenih odluka je 329 hiljada KM, a sredstva će biti raspoređena na projekte koje su kandidirale obrazovne ustanove prema resornom ministarstvu “, izjavio je ministar Baraković.

Osnovci i srednjoškolci u ZDK novu školsku godinu započinju u školskim klupama

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dao je saglasnost Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta tog kantona da novu školsku godinu za osnovce i srednjoškolce, koja počinje 1. septembra, može organizirati na klasičan način.

To znači da će oko 40.000 osnovaca i srednjoškolaca u tom kantonu, kao i oko 5.000 prosvjetnih radnika, 1. septembra ući u škole te da će školski čas trajati 45 minuta.

Na isti bi na način trebala početi i nastava u novoj, akademskoj 2021./2022. godini za oko 3.500 studenata Univerziteta Zenica.

“Meni je jako drago da je Krizni štab kantonalnog Ministarstva zdravstva dao tu vrstu preporuke, jer smo, u analizama našeg ministarstva, primijetili određeni pad kvaliteta nastave, što je, na neki način, bilo i za očekivati. Tako da, 1. septembra, u najvećem dijelu osnovnih i srednjih škola kreće nastava na području ZDK-a, a prvi ponedjeljak u mjesecu oktobru i nastava na Univerzitetu Zenica“,  kazao je nakon današnje sjednice Vlade ZDK resorni ministar obrazovanja prof. dr. Spahija Kozlić.

Ministarstvo će, napominje, pripremiti i instrukciju svim osnovnim i srednjim školama o načinu, odnosno modelu izvođenja nastave.

“Spremno je, ukoliko dođe do značajnijeg porasta broja oboljelih od koronavirusa, da se pređe na jedan od modela nastave koji smo koristili tokom prošle školske godine, uključujući i potpuni prelazak na online. Ja se nadam da neće doći do toga i vjerujem da ćemo, na taj način, popraviti stanje kvaliteta izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama”,  ističe Kozlić.

Nastava će se, podvlači, odvijati u skladu s epidemiološkim mjerama, koje predviđaju dezinfekciju svih prostorija.

Ministarstvo je, napominje, ranije uputilo preporuku prosvjetnim radnicima da se vakcinišu, a do kraja sedmice škole imaju obavezu da im dostave i podatke o broju vakcinisanih.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK Adnan Jupić ističe kako je to tijelo “u permanentnom zasjedanju”.

Što se tiče epidemiološke situacije na području ZDK-a, ona se, onako kako smo i najavljivali, blago usložnjava.

Imamo nešto veći broj oboljelih ljudi. To nije neočekivano, s obzirom na dešavanja i u našoj okolini – kazao je Jupić.

Podvlači kako, ipak, nisu donosili nove mjere “u smislu pooštravanja epidemioloških mjera”, ali najavljuje da će pratiti situaciju i u skladu s tim reagirati.

“U slučaju dodatnog pogoršanja, imamo, za sve eventualne situacije, spremne mjere i ono što bi mi predložili Vladi ZDK. Ali, ja se nadam da, u saradnji sa građanima – kako je bilo i u proteklom periodu; poštivajući epidemiološke mjere, vakcinacijom stanovništva… Nadam se da ćemo izbjeći barem one najoštrije epidemiološke mjere “, ističe Jupić.

ZDK je, napominje, pripremio 60 vakcinalnih punktova, a i vakcina ima dovoljno.

Svakim je danom i manji otpor vakcinaciji, kojom je, procjenjuje, do sada obuhvaćeno od 15 posto stanovištva tog kantona.

Vakcinacija je, ističe, jedini i najbrži izlaz iz ove krize te čine sve da što spremniji dočekaju “četvrti val koronavirusa”.

Građani se već nekoliko sedmica mogu vakcinisati i bez najave.

” Naši su bolnički kapaciteti imali prilike da iskoriste, na najbolji mogući način, u smislu odmora zdravstvenog kadra koji je bio preopterećen. Ja im čestitam na svemu što su uradili na zaštiti zdravlja stanovništva ZDK. Prilagodili su postojeće kapacitete. Znači, zdravstvo ZDK-a je spremno da odgovori svim izazovima. Iskreno, kao čovjek i ljekar se nadam da više nikada nećemo biti u onako teškoj situaciji, u kakvoj smo bili u aprilu ove godine” – napominje Jupić.

U HNK od 6. septembra i pod normalnim uslovima

“U Hercegovačko-neretvanskoj županiji školska 2021./2022. godina trebala bi početi 6. septembra i pod normalnim uvjetima, odnosno sva djeca bi se trebala naći u školskim klupama”,  izjavio je u utorak za Fenu ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa u Vladi HNŽ-a Rašid Hadžović, napominjući kako je ipak Krizni stožer taj koji donosi odluke vezano za epidemiološku situaciju.

“Ministarstvo obrazovanja, znanosti kulture i športa se zalaže da školska 2021./2022. godina počne u punom kapacitetu na način da se djeca i nastavnici vrate u školske prostorije, ali je Krizni stožer taj koji donosi preporuke i odluke vezano za epidemiološku situaciju i Ministarstvo će te preporuke pratiti kao i dosad”, podvukao je ministar Hadžović.

Po njegovim navodima, trenutno Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi nije donio nikakve epidemiološke mjere i odluke povodom početka nove školske godine.

Ministar Hadžović je podsjetio da se u saradnji s Ministarstvom zdravstva, Zavodom za javno zdravstvo i domovima zdravlja ljetos uveliko krenulo u imunizaciju prosvjetnih radnika.

“Cijepljenjem bi nastavnici zaštitili sebe i učenike od novih sojeva koronavirusa, a naravno otvorila bi se i mogućnost da se nastava odvija u učionicama sa satom od 45 minuta uz ostale školske aktivnosti”,  objasnio je resorni ministar.

Hadžović je kazao kako se za cijepljenje prijavilo oko 900 osoba ali taj broj je, kaže, i veći, jer se dosta radnika cijepilo u privatnom a ranžmanu, piše Depo.