Ako cijeli dan sjedite u kancelariji, poradite na svojoj aktivnosti uz sedam laganih savjeta

Duže vrijeme sjedenja moglo bi prouzrokovati različite negativne zdravstvene ishode, uključujući rak, bolesti srca i pretilost.

Nedavno je studija objavljena u časopisu Sport Sciences for Health otkrila da bi duže sjedenje moglo imati i negativne učinke na vaše mentalno blagostanje.

Zaključak je da cjelodnevno sjedenje za stolom ili na kauču zasigurno može uticati na ljudsko tijelo.

Ovi savjeti i trikovi pomoći će vam da tokom dana ili radnog vremena protegnete malo noge i dignete se sa stolice.

1. Nakon svakog obroka prošetajte 10 minuta

Krećite se nakon jela. Ova praksa održava nivo šećera u krvi stabilnim, što će vam pomoći da održite hormone u ravnoteži. Podržava metabolizam i pomaže u probavi. Redovno hodanje može pomoći u ublažavanju simptoma anksioznosti i depresije. Šetnja vam nudi blagodati za fizičko zdravlje, a istovremeno poboljšava vaše emocionalno blagostanje.

2. Istegnite se 5 minuta stojeći

Ako satima dugo sjedite, ustanite se i istegnite. To će vam pomoći da se riješite stresa, da se malo protegnete i budete fleksibilni.

3. Zaplešite

Neka vas ples odmori i opusti. Ples uz jednu od vaših omiljenih melodija ne samo da vas pokreće, već ima i nevjerojatna svojstva koja podižu raspoloženje. Od plesanja imate fizičke i psihičke koristi.

4. Očistite svoj prostor

Odvojite nekoliko minuta u danu za čišćenje okoline. Ne samo da ćete se pokrenuti, već i studije pokazuju da čisti prostor može pomoći u podizanju energije i može razbistriti vaš um.

5. Postavite podsjetnike ili alarma

Znate li uopšte koliko dugo zapravo sjedite? Tako je lako zaokupiti se poslom ili gledati svoju omiljenu seriju, a da ni sami ne shvatite da sjedite satima. Poruka upozorenja, alarm koji vibrira ili zvučni signal vjerovatno će privući vašu pažnju, pa ćete shvatiti da bi bilo dobro da ustanete.

6. Pokušajte stajati dok radite

Ako radite na poslu koji zahtijeva da cijeli dan sjedite na računalu, razmislite o tome da uzmete profesionalni, ergonomski dizajnirani sto za sjedenje i stajanje. Ako si ne možete priuštiti nešto bolje, onda probajte s vremena na vrijeme dići se i postaviti možda laptop na šank ili nešto slično. Bilo bi dobro kada biste mogli uložiti u barem bolju stolicu.

7. Gdje inače sjedite probajte stajati

U javnom prevozu, tokom druženja, pisanja teksta ili upućivanja poziva – ustanite i prošetajte kad god možete, prenosi 24 sata.