Milomir Savčić nije pronađen na adresi, da li je napustio BiH?

Milomir Savčić, optuženik za ratne zločine kojem je Sud BiH jučer odredio pritvor zbog kršenja mjera nije pronađen na prijavljenoj kućnoj adresi.

Kako piše Istraga.ba pripadnici Sudske policije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak popodne su dobili naredbu da ga dovedu u pritvorsku jedinicu, ali predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske kojem se sudi za genocid u Srebrenici nisu pronašli na adresi na kojoj je prijavljen.

Bila je samo supruga koja je rekla sa Savčić nije tu”, kazao je izvor “Istrage”.

Savčić je ujutro bio na ročištu, ali ga je sudija Zoran Božić pustio prije donošenja konačne odluke. Tek oko 14 sati Sud BiH je odlučio da Savčiću odredi pritvor i oko 15 i 30 je proslijeđen akt Sudskoj policiji BiH kojom je naređeno Savčićevo hapšenje.

Ja ne znam gdje je moj klijent. Sudska policija me zvala sinoć (ponedjeljak) oko 22.30 i pitali su me gdje je Savčić. On im je navodno rekao da će otići kući da se presvuče. Oni su me nazvali i pitali da li je završio”, kazao je Stojanović za portal “Istraga.ba”.

U utorak oko 7 sati i 30 minuta Istraga je uspjela stupiti u kontakt sa optuženikom za genocid kojem je određen pritvor, a koji se nalazi na slobodi. Milomir Savčić se uljudno javio na telefon, ali je prekinuo vezu nakon što je čuo ko ga zove. Aplikaciju Viber Savčić je posljednji put koristio ponedjeljak u 20 sati i 35 minuta. Na whatsappu je bio tri minuta ranije.

Savčić je jučer za pojedine medije komentarisao odluku o određivanju pritvora navodeći da je “zaprepašten odlukom Suda BiH“.

U ovom slučaju zakazali su svi organi koji Savčića nisu držali pod prismotrom do konačne odluke Suda BiH.