Najavljeno zvanično potpisivanje Memoranduma o saradnji Vlade KS i Generalne direkcije šumarstva Turske

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić ugostio je danas delegaciju Generalne direkcije šumarstva Turske, koja će biti gost VII Šumarijade Federacije Bosne i Hercegovine koja se održava 27. i 28. augusta u Bosanskoj Krupi.

Delegaciju je predvodio Mehmet Koč, direktor Sektora za međunarodnu saradnju ove direkcije.

Ministar Delić zahvalio se gostima na podršci i dosadašnjoj saradnji Republike Turske s našom zemljom, te istakao da smo svi u Bosni i Hercegovini s pažnjom pratili njihovu borbu protiv požara u kojima je izgorilo više od 80.000 hektara šume na području Turske.

Kazao je i da su naši timovi za pomoć u gašenju požara bili spremni otputovati u Tursku, kao ispomoć, ali i da su na svu sreću požari sanirani, zbog čega će naše ekipe otputovati krajem oktobra u Tursku kako bi bile ispomoć u sanaciji štete od požara i pošumljavanju koje će se u Turskoj raditi od kraja oktobra do Nove godine.

Direktor Koč pozvao je ministra da i sam bude gost Generalne direkcije 11. novembra, kad se u Turskoj obilježava nacionalni dan pošumljavanja.

Obzirom da je predstavnik resornog kantonalnog ministarstva prošlog mjeseca boravio u Turskoj, gdje su vođeni preliminrani razgovori o potpisivanju Memoranduma o saradnji Vlade KS i Generalne direkcije šunarstva.

Turske, ministar Delić je istakao da je u planu zvanična posjeta Turskoj s ciljem zvaničnog potpisivanja spomenutog memoranduma.

Na sastanku je najavljen dolazak turske delegacije koja će biti uključena u izradu projektne dokumentacije za projekt “Park šume Hum”, i to 31. augusta.

Ministar Delić je istakao da je taj projekt od iznimne važnosti za Kanton Sarajevo, ne samo zbog uređenja šumskog ekosistema, nego i zbog kulturno – historijske važnosti brda Hum.

“Projekt “Park šume Hum” prilika je za razmjenu znanja i iskustava između naših stručnjaka i stručnjaka iz prijateljske Turske, kao i prilika da zajedno radimo na stvaranju novih vrijednosti i iskreno se nadam da ćemo ostvariti tu saradnju na zadovoljstvo svih nas”, kazao je ministar Delić gostima iz Turske.

Direktor Koč je podržao ova nastojanja i kazao da se raduje saradnji na ovom projektu.

“Projekt treba da se pripremi i čim prije bude spreman, mi želimo krenuti u njegovu implementaciju”, istakao je direktor Koč, saopćila je Vlada KS.