Na današnji dan prije 57 godina: Hase u 90. minuti za pobjedu nad Veležom

Jednu od najboljih utakmica Sarajeva i Veleža, bh. klubova koji su odigrali najviše međusobnih duela u jugoslovenskom prvenstvu, riješio je legendarni Asim Ferhatović savladavši golobradog golmana Rođenih Esada Dugalića.

Sezona 1964-65 ostat će upamćena po vicešampionskoj tituli FK Sarajevo, što je bio dotad najveći uspjeh bh. fudbala.

A klub s Koševa u sezonu je ušao pojačan za Nusreta Čerkića, pridošlicu iz Veleža, čime je osnažen igračku kadar ekipe koja je sezonu ranije (1963-64) osvojila četvrto mjesto.

Na startu nove sezone Bordo tim je izvukao bod u Zagrebu protiv Trešnjevke (0:0), potom na Koševu pobijedio gradskog rivala Željezničara (3:1), da bi u 3. kolu poražen u Novom Sadu od Vojvodine (1:2).

Tri boda u prve tri utakmice bio je bilans i narednog rivala kluba s Koševa – mostarskog Veleža.

Rođeni su na startu remizirali s niškim Radničkim pod Bijelim Brijegom (1:1), potom bili poraženi od Zagreba u gostima (0:2), da bi u 3. kolu stigli do prve pobjede protiv Vardara (2:1).

Na redu je bio bh. derbi između Sarajeva i Veleža, u srijedu 26. augusta 1964.

Meč odigran na današnji dan prije 57 godina ostao je upamćen kao jedna od najboljih utakmica Sarajeva i Veleža, inače bh. klubova koji su odigrali najviše međusobnih duela u jugoslovenskom prvenstvu.

Uprkos radnom danu na stadionu Koševo okupilo se oko 15.000 gledalaca.

Oba tima su u bh. derbi ušla oslabljena. Nusret Čerkić zamolio je trenera Abdulaha Gegića da propusti meč protiv “svog” Veleža, dok je Dragoslav Filipović, novi trener Veleža, imao veliki problem da pronađe adekvatnu zamjenu za golmana Ivana Ćurkovića koji je u ljeto 1964. prešao u Partizan.

Na početku sezone povjerenje je ukazao golobradom Esadu Dugaliću, koji još nije napunio 17 godina, preciznije, imao je 16 godina i 10 mjeseci!

Početak utakmice prošao u znaku domaćina. U 17. minutu Džemaludin Mušović dovodi Sarajevo u vodstvo, da bi dva minuta kasnije isti igrač povećao na 2:0.

No, samo što se krenulo s centra Mirosolav Kordić je savladao Ibrahima Sirću i smanjio na 2:1.

U finišu prvog poluvremena postignuta su još dva pogotka.

Najprije je u 40. minutu beogradski sudija Petrović dosudio jedanaesterac za Rođene, a siguran izvođač bio je Franjo Džidić (2:2).

Bordo tim, tog dana u bijelim dresovima, ipak je na odmor otišao s prednošću jer je nezaustavljivi Mušović postigao svoj treći pogodak (3:2).

Nastavak je prošao nešto mirnije, no finiš je ponovo donio dramu.

Najprije je u 79. minuti Željko Barbarić pogodio za novo izjednačenje (3:3).

Činilo se da će bh. rivali podijeliti bodove kada se ušlo u posljednji minut.

Nedaleko od ivice šesnaesterca dosuđen je slobodan udarac za Sarajevo, faul je izveo legendarni Asim Ferhatović i iznenadio neiskusnog Dugalića za konačnih 4:3 i pobjedu Sarajeva.

Pogodak Haseta, najboljeg strijelca Prvenstva Jugoslavije u prethodnoj sezoni (1963-64), zapečatio je karijeru Esada Dugalića pod Bijelim Breijetgom.

Do kraja prvenstva na golu Veleža mijenjali su se Žarko Barbarić i Fadil Dugalić, u narednih pet godina Eso će braniti samo jednu utakmicu za Rođene, a najviše prvoligaških nastupa (10) upisat će, paradoksalno, za Sarajevo u sezoni 1970-71.

Pobjeda nad Veležom dala je krila fudbalerima Sarajeva koji su Prvenstvo Jugoslavije u sezoni 1964-65 završili na drugom mjestu, iza šampiona Partizana.

Rođeni su vodili grčevitu borbu za opstanak i tek u posljednjem kolu u Mostaru uspjeli osvojiti bodove spasa protiv OFK Beograda (2:0).

Zanimljivo da su uoči posljednjeg kola Velež, Trešnjevka i Sutjeska bili na tri posljednje pozicije s jednakim brojem bodova, a poredak na tabeli u slučaju istog broja bodova nije rješavala gol-razlika nego količnik datih i primljenih golova.

Sarajevo – Velež 4:3 (3:2)

Sarajevo, 26. august 1964. Stadion Koševo. Vrijeme toplo, teren pogodan za igru. Gledalaca 15.000. Sudija: Petrović (Beograd).

Strijelci: 1:0 Mušović (17), 2:0 Mušović (19), 2:1 Kordić (20), 2:2 Džidić (40), 3:2 Mušović (44), 3:3 Barbarić (79), 4:3 Ferhatović (90).

SARAJEVO: Sirćo, Ristić, Vujović, Prljača, Biogradlić (Markušević), Crnogorac, Šehović, Šiljkut, A. Ferhatović, Mušović, Blažević. Trener: Abdulah Gegić.

VELEŽ: E. Dugalić, V. Slišković, Račić, Selimotić, Šestić, Rodin, Želj. Barbarić, Džidić, Mikulić (Glavović), Radiljević, Kordić. Trener: Dragoslav Filipović, prenosi Sport Centar.