Obilježena 29. godišnjica ubistva osam građana na Baščaršiji

Na današnji dan, prije 29 godina u ulici Halači, na Baščaršiji, ubijeno je osam građana, a među njima tri sestre Spahić, te sedmogodišnja kćerka jedne od njih i ranjene su tri osobe.

Tim povodom danas su se na mjestu zločina okupili prijatelji i porodice poginulih, ali i delegacije Općine Stari Grad, Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i članovi Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva, Udruženja unije civilnih žrtava rada, porodice ubijenih i drugi.

Oni su polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i učenjem Fatihe odali počast žrtvama.

Obilježavanja ovakvih godišnjica imaju veliki značaj jer se sa njih šalje poruka da žrtve stravičnih događaja iz perioda 1992-1995.godine nikada neće biti zaboravljene. Svi oni koji su preživjeli agresiju i opsadu Sarajeva imaju moralnu obavezu upoznati nove generacije o tome, kako se takvi zločini nikada i nikome ne bi ponovili.

O tome je upravo govorio predsjednik “Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992/1995” Fikret Grabovica.

“U ovom zločinu desila se jedna nezapamćena porodična tragedija, u jednoj sekundi ubijene su tri sestre, Almasa, Mahira i Meliha, te Melihina sedmogodišnja kćerka Esma”, podsjetio je Grabovica.

I ovo je dokaz da se u opkoljenom Sarajevu nisu birali vojni ciljevi, nego su ubijani nevini stanovnici našeg grada. Grabovica je još jednom poručio da na mjesta masakra ne trebaju dolaziti samo roditelji i porodice ubijenih nego i ostali građani, učenici, studenti, svi oni koji moraju znati istinu.

U ime Općine Stari Grad i općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, na spomen-obilježju proučili su Fatihu i položili cvijeće: Safija Šehović, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport, te Samir Muhić, savjetnik općinskog načelnika za boračka pitanja.

Na današnji dan 1993. godine u ulic Halači ubijeni su: Dženan Aljević, Mahir Ferhatović, Tarik Harba, Esma Muratović, Meliha Muratović-Spahić, Almasa Spahić, Mahira Spahić i Ismet Suljić, saopćila je Općina Stari Grad.