Održana radionica “Urban lab” u okviru manifestacije “Festival u Centru”

Jučer je u popodnevnim satima u okviru projekta “Urban Lab Radićeva“ održana prva radionica sa predavačima iz oblasti arhitekture. 

Prvi predavač Dan Hill, direktor odjela strateškog dizajna pri švedskoj agenciji za inovacije “Vinnova“, je putem video linka prisutnima govorio o temi načina planiranja urbanih transformacija i unapređenja infrastrukture koja se koristi u svakodnevnom životu.

Kako je naveo ovakvi projekti ne moraju nužno biti skupi posebno ako se koriste najviše dostupni materijali navodeći rješenja nekih evropskih zemalja koje su koristile drvo za urbani dizajn.

Drugi predavač je bio arhitekta Emir Salkić, osnivač Arhitektonskog studija “Normal arhitektura“, koja je zaslužna za niz veoma uspješnih projekta među kojima je zdanje Roditeljske kuće na Jezeru. Salkić je osim izlaganja o uvođenju digitalnih tehnologija u urbani dizajn govorio o korištenju dostupnih materijala u ovom gradu, poput plastične ambalaže čijim recikliranjem je planirana izgradnja prvog autobuskog stajališta tog tipa.

“Mi smo postavili duž cijele Radićeve ulice kante u koje naši sugrađani mogu odložiti PET ambalažu koju možemo iskoristiti kao reciklirani materijal za izgaranju ovog jedinstvenog stajališta. Svjesni sam da procesi poput ovog se razvijaju jako sporo, ali kod naših sugrađana želimo probuditi osjećaj da se plastika koju svakodnevno bacamo u enormnim količinama može iskoristiti na ovaj način, tako da ako neke zapadne zemlje koriste drvo kao najjeftiniji i najdostupniji materijal mi to možemo sa plastičnom ambalažom“, izjavio je Salkić.

Primjera radi za izgradnju jedne autobuske stanice potrebno je oko tona i po plastične ambalaže.

Drugi jako bitan segment projekta “Urban Lab Radićeva“ jesu ideje građana na temu buduće transformacije Radićeve ulice u pješačko-parkovsku zonu, za šta je postavljen pano u pasažu Radićeve gdje sugrađani imaju priliku podijeliti svoje ideje, sugestije i vizije vezane za ovaj lokalitet. Svoj doprinos u realizaciji ove ideje su dali volonteri Sarajevo Film Festivala koji su tokom dana našim sugrađanima dijelili anketne listiće koje je moguće ubaciti u anketnu kutiju postavljenu na bini u Radićevoj ulici.

Za sutra je planirano održavanje druge radionice gdje su svoje učešće najavili Roland Krebs iz arhitektonskog studija “Super Wien“ iz Austrije, kao i arhitekte iz Asocijacije arhitekata BiH. Pomenut projekat “Urban Lab Radićeva“ se realizuje u okviru manifestacije “Festival u Centru“, a pod pokroviteljstvom UNDP-a i Asocijacije arhitekata u BiH, saopćila je Općina Centar.