Po skraćenom postupku usvojene izmjene i dopune četiri zakona iz oblasti odgoja i obrazovanja KS

Skupština Kantona Sarajevo je danas, po skraćenom postupku, usvojila izmjene i dopune zakona iz oblasti predškolskog odgoja, osnovnog odgoja i obrazovanja, srednjeg obrazovanja, te zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo.

Izmjene i dopune ova četiri zakona odnose se najvećim dijelom na teme COVID-19, kao i organizacije nastave u okolnostima pandemije. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je sredinom maja ove godine formiralo šest radnih grupa koje su imale zadatak da na bazi stečenog iskustva nastave u pandemiji, koja je trajala duže od godinu dana, poduzmu sve neophodne aktivnosti, po različitim temama, kako bi se početak realizacije nastave od naredne školske godine što bolje organizovao u uvjetima pandemije COVID-19. Među njima je formirana i grupa koja se bavila zakonskim i pravnim okvirima u kojima se online nastava odvija, a koja je dala određene sugestije koje se odnose na izmjene postojećih zakonskih rješenja. Činjenica da je 2019. godine osnovan Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, te da je prestao sa radom Prosvjetno-pedagoški zavod, kao i da je promijenjen naziv Ministarstva u Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, također su zahtijevali izmjene nevedenih zakona. Manji dio izmjena odnosi se na određene uočene prakse koje je trebalo mijenjati”, obrazložila je, između ostalog, resorna ministrica Naida Hota-Muminović.

Skupština je po skraćenom postupku usvojila i izmjene Zakona o nadležnostima organa vlasti Kantona Sarajevo u oblasti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Naime, nakon što je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS osnovano je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, spajanjem dva ministarstva. Iz tog razloga bilo je potrebno ponovo imenovati komandanta Štaba civilne zaštite, a tu funkciju, po važećim zakonskim propisima, obavljat će ubuduće ministar ovog novoosnovanog ministarstva.

Data je saglasnost i na zaključivanje nacrta ugovora o kupoprodaji nekretnine nastale nadziđivanjem postojećeg stambenog objekta na adresi Huseina Đoze broj 238E, u općini Ilidža, između Fonda KS za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe i kupca nekretnine, Ismeta Fazlića.

Na današnjoj sjednici je, na samom njenom početku, razmatrana i epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo, a u fokusu ove tačke dnevnog reda je bila imunizacija stanovništva protiv oboljenja COVID-19. Ukazano je, između ostalog, na potrebu provođenja masovnije vakcinacije, te animiranja stanovništva, kroz promotivne kampanje o značaju vakcinacije kao zaštite od težih posljedica obolijevanja i smrtnih ishoda. Istaknuto je da je do sada u KS vakcinisano 140.000 građana prvom dozom vakcine, a revakcinisano njih 52.213. Oko 16 hiljada stanovnika KS prijavilo je, putem sistema ZZO-a, da su se vakcinisali izvan BiH.

Prihvaćene su i tri inicijative zastupnika Damira Nikšića. Prva inicijativa upućena je Vladi KS, prema kojoj Vlada treba da hitno donese uredbu kojom sve osobe koje su stekle status apsolventa po predbolonjskom sistemu studija imaju pravo okončati studij po istom sistemu, u svojstvu redovnog ili samofinansirajućeg studenta do 30.09.2025. godine.

U drugoj inicijativi, zatraženo je da Vlada KS odmah počne sa radom na pripremi nacrta zakona o kulturi, tako što će do planirane tematske sjednice formirati komisiju za njegovu izradu.

Prihvaćena je i inicijativa da Skupština KS na tematskoj sjednici o kulturi, u skladu s Poslovnikom Skupštine KS, utvrdi nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kulturne baštine i odredi da se provede javna rasprava u trajanju od 60 dana.